Skip to main content

Leven met aandachtOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mindfulness, of aandachttraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot.

Je komt dichter bij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct een gevolg aan te geven. Je oefent in het aanvaarden van iedere situatie zoals die is en je creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en kun je tegelijkertijd makkelijker ontspannen.
Je kan jouw geest vergelijken met elke andere spier in het lichaam, hoe meer je traint hoe meer de spier kan doen wat je van deze vraagt. Met aandacht werkt het precies hetzelfde.
In een tijd van snelheid en vele indrukken is aandacht en vertraging een van de grootste cadeaus die jij jezelf kan geven.
Bij Karuna bieden we zo'n twee keer jaar een Mindfulnesscursus (lees hieronder verder), en wekelijks een Yoga & Meditatie les op de vrijdagochtend. 

MBSR en MBCT

Tijdens deze cursus maken we gebruik van de MBSR methode en borduren we daarop voort.
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste een acht weken durende training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). In de geestelijke gezondheidszorg werd dit later als MBCT bekend: Mindfulness Based Cognitieve Therapie.
MBCT combineert elementen van meditatietechnieken met aspecten uit de cognitieve therapie en natuurlijk de ademhaling. In de MBCT training zoals we deze bij Karuna aanbieden leer je negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn, in plaats van deze ervaringen te vermijden of onderdrukken. Je leert de aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten niet gaan overheersen. Vergelijk het met de ballon die je onder water probeert te duwen; hoe harder we duwen, hoe meer tegendruk we ervaren. Wat nou als we de ballon boven laten komen en er laten zijn aan de oppervlakte? 

Waarom Mindfulness?

Mindfulness nodigt uit om aanwezig te zijn bij dat wat je op ieder moment doet en ervaart. Het leven krijgt daardoor een andere kleur: het komt voller en directer binnen. Je staat meer stil bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt. Ook kleine dingen blijken meer de moeite waard als we ervoor open staan. Als je soms even stilstaat en bewuster bent, dan nodig je meer aanwezigheid uit in je leven en krijg je er ook meer grip op.

De 8-weekse cursus

Bij Karuna bieden we zo'n twee keer per jaar een 8-weeks mindfulness programma aan. Gegeven in de MBCT traditie, met veel aandacht voor meditatie en ademhaling. Houd voor de eerstvolgende training onze workshoppagina in de gaten. 

Tijdens deze cursus komen we acht keer samen op zaterdagochtend en tijdens het samenzijn behandelen we per week een nieuw onderwerp en is er ruimte om onze vragen te stellen en/of ervaringen te delen van voorgaande lessen.
Het programma ziet er als volgt uit.
Dag 1: De automatische piloot
Dag 2: Omgaan met hindernissen
Dag 3: Bewust zijn van de adembeweging
Dag 4: Stress en aanwezig blijven
Dag 5: Toestaan, laten zijn
Dag 6: Gedachten zijn geen feiten
Dag 7: Mindful voor jezelf zorgen
Dag 8: Mindfulness integreren in je leven 

Naast het samenzijn gaat de cursus van start met een persoonlijke intake en ontvang je een uitgebreid werkboek, dit biedt ook de handvatten om zelf thuis de beoefening te verdiepen. 

Reviews van eerdere deelnemers:
'Ik heb de mindfulness cursus gevolgd bij Assal. Zeer fijne teacher en erg ter zake kundig. Ook de locatie is erg prettig'

'Ik heb de mindfulness cursus als zeer waardevol ervaren. Assal is een deskundige maar bovenal zelf compassievolle docente die het onderwerp op een toegankelijke manier weet over te brengen.'