Skip to main content

Yoga en spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn wordt de associatie snel gelegd dat dit komt door teveel mentale stress. Maar is dit ook zo? En kan yoga helpen bij het verlichten van spanningshoofdpijn?

Oorzaak van spanningshoofdpiijn

De echte oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk lijkt te zijn is dat het komt door een langdurige verhoogde spierspanning. De bronnen van die verhoogde spierspanning kunnen er meerdere zijn. Zo kunnen er fysieke factoren zoals trauma aan het hoofd of langdurig een verkeerde zit- of loophouding meespelen. Stress en vermoeidheid kunnen ook bijdragen aan een verhoogde spierspanning en daardoor ook spanningshoofdpijn. Zelfs hormonale schommelingen lijken van invloed te zijn.

Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door een doffe, drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Het kan gepaard gaan met pijn in de schouders en nek, waarbij de pijn kan uitstralen naar het hoofd. Spanningshoofdpijn is meestal niet zo ernstig dat je niet meer je dagelijkse activiteiten kan doen, maar het is wel vervelend en belemmerd de kwaliteit van leven.

Yoga en spanningshoofdpijn

Yoga kan helpen om de spanningshoofdpijn te verlichten of je ervan af te helpen door te onderzoeken waar de verhoogde spierspanning zit en wat daar de oorzaak van is. Is de oorzaak voornamelijk mentale stress, dan kan yoga handvatten aanreiken om meer te ontspannen, de (dagelijkse) spanningen los te leren laten. Bij lichamelijke oorzaken kan yoga ondersteunen om te onderzoeken en ontdekken waar de spierspanning vandaag komt en welke soort yoga bij jou past om effectief de lichamelijke spanning te verlichten.

Wil je ervaren hoe het is om helemaal ontspannen te zijn en zo ook meer bewust te worden van waar de spanning zit bij jou? Op zondag 28 november biedt Karuna de workshop ‘Diepe ontspanning’  aan. In deze workshop brengt Jeanet  je via meditatie, restorative yoga en yoga nidra tot diepe ontspanning.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je meer informatie over wat yoga voor jou kan betekenen en doen? Neem gerust contact met ons op.