Skip to main content

De Chakra's: wervelingen van energie

BLOG ChakraWervelingenvanEnergie
Wat is een chakra eigenlijk en wat kan jij ermee? Ontdek de regenboog in jezelf.

Wist je dat je altijd de regenboog in je draagt? Iedere hoofdchakra wordt namelijk geassocieerd met een van de kleuren van de regenboog. Heeft de chakra in je lijf werkelijk die kleur? Dat niet, maar de visualisatie helpt om op de chakra te focussen.

Er zijn vele chakra’s in ons lichaam en het zijn de plekken waar energiebanen (meridianen) samenkomen in knooppunten. Bij sommige knooppunten komen een paar banen samen en bij andere punten juist heel veel. Daar waar de knooppunten het dikst zijn noemen we de hoofdchakra’s en die bevinden zich dicht bij de wervelkolom.  In het westen richten we ons voornamelijk op deze 7 hoofdchakra’s.

De zeven hoofdchakra’s

  • Wortelchakra: deze bevindt zich in het stuitje en zorgt voor gevoel van gronding en veiligheid. De kleur is rood, het element aarde. Bij een gebalanceerde wortelchakra voel je je stabiel en goed geaard.
  • Sacraalchakra: deze bevindt zich net onder de navel. Het zorgt dat je met het leven kan mee vloeien en het huist van je seksuele energie. Het stelt je in staat om zinvolle relaties aan te gaan . De kleur is oranje, het element water.
  • Solar Plexus chakra: staat ook bekend als de zonnevlecht. Het geeft je de energie om doeltreffend te functioneren en te bereiken wat je wilt. Je vindt hier je zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfdiscipline. De kleur is geel, het element vuur.
  • Hartchakra: hier gaat de energie van de liefde en hartstocht vanuit. Liefde voor jezelf, anderen en alles om je heen. De kleur is groen, het element lucht.
  • Keelchakra: deze chakra bevindt zich bij de schildklier en staat voor communicatie. Het vermogen om jezelf te laten horen en te communiceren wat je nodig hebt. De kleur is blauw, het element ether.
  • Wenkbrauwchakra: oftewel het derde oog, waar je wijsheid en je geweten zich bevindt. De kleur is violet.
  • Kruinchakra: de 7e en laatste chakra en staat voor de verbinding met het hogere, het realiseren van je ultieme potentieel en innerlijke eenheid. De ‘kleur’ is helder wit licht.

Energetische processen

De chakra’s zorgen dat er energie vanuit het krachtveld om ons heen wordt opgenomen en sturen het daar waar het nodig is. Is een chakra uit balans, dan kan het zijn dat het overactief is en teveel energie stuurt of juist niet actief genoeg.

Het vrij stromen van de energie door de chakra’s zorgt ervoor dat je optimaal kan functioneren, zowel fysiek, emotioneel of spiritueel. Door middel van gerichte meditatie kunnen de chakra’s weer in balans worden gebracht.

Op zaterdag 9 maart 2024 biedt Beatrijs een Chakra workshop aan. In deze workshop verken je de invloed van de energiestromen aan de hand van zeven chakra’s die in de Westers yoga praktijk centraal staan. Chakra’s worden gevormd door energiebanen of meridianen die samenkomen op verschillende plekken in het lichaam. Deze verdiepende chakra workshop sluit aan op van de ‘subtiele’ veranderingen in je eigen levensenergie. We staan stil bij de fysieke, mentale, emotionele en spirituele eigen ontwikkeling.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je meer informatie over wat yoga voor jou kan betekenen en doen? Neem gerust contact met ons op.