Skip to main content

De wonderlijke meridianen

Net als de aarde meridianen heeft die de noordpool met de zuidpool geografisch verbindt, heeft het lichaam ook meridianen. Maar waar dienen ze voor?

Bij het menselijk lichaam lopen de meridianen van het puntje van de kruin tot in de puntjes van de vingers en tenen. Je kan het zien als een netwerk wat alle organen en delen van het lichaam met elkaar verbindt. Vanuit de Chinese gezondheidsleer worden de meridianen gezien als de energiebanen van het lichaam waar de levensenergie (Qi) doorheen stroomt en alle delen van het lichaam en de organen van Qi voorziet. Het vrij kunnen stromen van deze levenskracht is van fundamenteel belang voor een optimale gezondheid.

Door allerlei omstandigheden kan het voor komen dat de vrije doorstroming van deze levensenergie verstoord of geblokkeerd raakt. Denk aan ziekte of teveel stress. Maar ook door een slecht voedingspatroon of verstoord slaappatroon. Een meridaan kan ook beschadigd geraakt zijn door een operatie. Een geblokkeerde meridiaan kan zorgen voor ongemak en klachten, zowel lichamelijk als mentaal. Door middel van onder andere acupunctuur of acupressuur kunnen blokkades behandeld worden waardoor de levensenergie weer kan stromen.

Yoga en de meridianen

Ook yoga kan hierbij helpen. Tijdens een yogales kan je ervaren dat Qi weer gaat stromen. Het voelt aan als een warmte wat door je lijf beweegt of als lichte tintelingen in de vingers of tenen. Met name Yin yoga en Do-In yoga zijn er op gericht om in te werken op de meridianen om te helpen blokkades op te heffen waardoor de Qi weer vrij kan stromen.

Wil je zelf ervaren hoe je de levensenergie weer vrije baan kan geven en de Qi weer in balans kan brengen? Schrijf je in voor onze workshop Do-In op 10 oktober. Onze docent Christine neemt je mee langs de meridianen die met name met het komende winterseizoen extra belangrijk zijn voor het versterken van je immuunsysteem.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je meer informatie over wat yoga voor jou kan betekenen en doen? Neem gerust contact met ons op.