Skip to main content

De Nimayas

Ze hebben prachtige Sanskriet namen, maar wat is de betekenis en hoe kan jij ze praktisch toepassen?

Niyamas zou je vrij kunnen vertalen als gedragsregels voor jezelf, individuele disciplines die je in kan zetten voor je persoonlijke ontwikkeling, voor een gezonder leven en spirituele groei. Ze zijn onderdeel van het Achtvoudige Pad van Yoga welke gebaseerd is op de soetras van Patanjali. Die heeft ze een paar duizend jaar geleden op schrift heeft gezet. Maar zijn zulke eeuwenoude wijsheden nog actueel voor het leven van vandaag? Jazeker! Door de toepassing van de Niyamas kan je een positieve omgeving creëren en die onderhouden waarin je verder tot bloei kan komen.

In het kort de Niyamas

  • Zuiverheid/Puurheid (Shaucha): het zuiver (schoon) houden van je lichaam en geest. Lichamelijk door onder andere gezond te eten en jezelf lichamelijk schoon te houden. Maar ook door je huis en omgeving schoon te houden. Mentaal door je bewust te zijn van je gedachtes. Zijn de zuiver naar jezelf toe? En naar anderen?

  • Tevredenheid (Samtosha): dankbaar zijn voor wat je hebt. Tevreden zijn met wie je bent.

  • Zelfdiscipline (Tapas): de wilskracht om keuzes te maken voorbij impulsen. Het ontwikkelen van doorzettingsvermogen om die dingen te doen waar je misschien niet zo een zin in hebt, maar die wel positief zijn voor je.

  • Zelfstudie (Svadhyaya): door middel van reflectie, diep naar binnenkijken en bewustworden van en inzicht krijgen op je ware zelf. Boven je eigen conditioneringen uit kunnen stijgen.

  • Overgave (Ishvara Pranidhana): traditioneel spreken ze hiervan over overgave aan het goddelijke. Je kan het ook zien als overgave aan het groter geheel of als overgave aan je eigen innerlijke wijsheid.

Onze docent Maneesha heeft 5 korte video’s opgenomen waarin ze in iedere video uitleg geeft over een van de Niyamas en hoe je ze praktische kan toepassen. En ze neemt je mee in een yoga houding die de beoefening van de Niyama ondersteunt. Deze video’s kan je kijken wanneer het jou uitkomt en zo vaak je wilt: 
Shaucha    Samtomsha    Tapas    Svadhyaya    Isvara Pranidhana

Maneesha geeft Hatha yoga en Yin yoga bij ons in onze studio in Leidschendam. Wil je een volledige les van Maneesha ervaren? Kijk op ons rooster wanneer ze les geeft en schrijf je in. 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of heb je andere yoga vragen, neem dan gerust contact met ons op. Of kom langs in onze studio in Leischendam. De thee staat klaar! We kijken ernaar uit om jou te mogen ontmoeten.