Skip to main content

Neem yoga mee op vakantie

Op vakantie en yoga moeten missen? Nee, hoor! Wij geven je wat tips om yoga in te passen in je vakantie ritme.

Het fijne aan vakantie gaan is om er even helemaal uit te zijn. De routine los te kunnen laten, nieuwe ervaringen op te gaan doen. Tot rust komen. Misschien te reflecteren en tot nieuwe inzichten te komen. Het nadeel van routine loslaten is dat de yoga er bij in kan schieten. Geen vaste les om naar toe te gaan. Voor sommigen geen stok achter de deur. Of gewoon geen geschikte plek hebben om je yogamatje uit te rollen, als er al plek was voor de yoga mat in de koffer. Maar ook op vakantie kan je makkelijk wat yoga inbouwen om er niet helemaal uit te raken. In deze blog wat tips.

Begin de ochtend met een banaan!

De yoga banaan (Bananasana) bedoel we natuurlijk. Je wordt wakker en rekt je uit. Terwijl je nog lekker op bed ligt, doe je de yoga banaan. Een hele fijne manier om wakker te worden. Ga ontspannen op je rug liggen, met je benen naast elkaar en je armen boven je hoofd gesterkt (voor zover dat kan). Heb je niet genoeg plek om je armen te strekken, pak dan boven je hoofd je elle bogen of onderarmen vast. Breng beide voeten naar de linkerhoek van je bed, terwijl je je heupen op de plek houdt. Breng vervolgens ook je beiden armen, naar de linkerhoek van je bed. Adem rustig en bewust in en uit. Blijf zo een paar minuten liggen en voel de strek aan de rechterkant van je lichaam van je voeten tot je handen. Herhaal aan de andere kant.

Let’s twist again

Ben je in een restaurant en laat het eten wat lang op zich wachten? Doen in de tussentijd een zittende twist op de stoel. Ga rechtop zitten in je stoel en zorg dat je voeten goed contact maken met de ondergrond. Leg je rechterhand op je linkerknie en breng je linkerhand achter de leuning. Kijk over je linkerschouder. Adem een aantal keren rustig in en uit. Herhaal dit aan de andere kant. Of zoveel keren als je wilt totdat het eten er is.

De vakantie hond

De neerwaartse hond doen als je geen matje bij je hebt voelt toch niet helemaal prettig, zeker niet als de ondergrond wat smoezelig is, of oneven, of heel glad. Dan komt het balkon van je vakantie appartement of het bureau in je hotelkamer goed uit om deze aangepaste neerwaartse hond te doen. Ga op armlengte van de balkon reling staan of de tafel, met je voeten op heup breedte. Leg je handen op de reling/tafelblad. Stap net zover achteruit zodat je bovenlijf en hoofd tussen je armen in kan brengen zonder je hoofd te stoten aan de reling of tafel. Span licht je buikspieren aan om je onderrug te ondersteunen. Sluit je ogen en adem rustig in en uit, en hang even lekker uit. Voel de heerlijke strek van je hielen tot je handen.

Mediteren kan altijd en overal

Mediteren associëren velen met lange tijden achter elkaar stil zitten om het hoofd rustig te krijgen (lees hier onze blog over mediatie). Maar een meditatief moment kan altijd en overal. Door simpelweg stabiel te gaan zitten. Dit kan in kleermakerszit als dat mogelijk is, of anders rechtop op een stoel, kruk of muurtje, waarbij je voeten goed contact maken met de grond. Leg je handen in je schoot, sluit je ogen en wordt bewust van je ademhaling. Adem bewust rustig in en uit, zonder het te forceren. Zijn er veel geluiden om je heen en vind je het moeilijk om dat buiten te sluiten, ga er op in. Zoek de verste geluiden op en richt je daar een paar tellen op. Zoek dan geluiden op die wat dichterbij zijn. En zo ga je door totdat je je richt op de geluiden in jezelf. Open rustig je ogen en als je er behoefte aan hebt, strek even lekker je armen boven je hoofd.

Karuna gaat mee op vakantie...

Ons online rooster gaat door tijdens de vakantieperiode. Pak dus gewoon je Karuna les tijdens je vakantie.

Zomerrooster

Van 26 juli tot en met 22 augustus hebben we een zomerrooster. Via ons rooster  kan je zien welke lessen er in die periode gegeven worden in Leidschendam en Voorschoten.

Heb je vragen over deze blog of ons zomerrooster, of misschien heb je zelf tips over yoga op vakantie, neem dan gerust contact met ons op