Skip to main content

De Karuna Hot Yoga: superfijn bij reumatische klachten

Je hebt reumatische klachten en wilt aan yoga doen. Kan dat wel? Jazeker.

Er bestaan talloze vormen van reuma en iedereen heeft weer een andere mate van beperking en beleving bij deze aandoening. Wat wel algemeen is, zijn klachten van pijn en stijfheid. Al dan niet in combinatie met vermoeidheid en neerslachtigheid. Misschien ook een tegenzin om te bewegen, omdat het pijn doet.

Yoga kan helpen om de lichamelijke klachten te verminderen, maar ook om geestelijk weerbaarder te worden om met de aandoening om te gaan. Uit onderzoeken als ook uit ervaringen, blijkt dat regelmatig bewegen om het lichaam soepel te houden verlichting kan geven. Door oefeningen te doen die de pezen en banden soepel houden en de spieren versterken, kunnen gevoelige gewrichten beter ondersteund worden. Bij bepaalde vormen van reuma, zoals fybromyalgie, kan regelmatig deelnemen aan yoga wat gericht is op ontspannen zorgen voor een afname van klachten. Behalve lichamelijke ontspanning, kan het ook geestelijke ontspanning met zich meebrengen.

Warmte en reuma

Het is algemeen bekend dat warmte een positief effect kan hebben op reumatische klachten. In warmere oorden ervaren veel mensen met reumatische klachten minder last ervan. Door de warmte is er een betere doorbloeding, waardoor pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten wordt verzacht. Yoga doen in een warme ruimte is dan extra fijn. 

Bij Karuna bieden we Hot Hatha Yoga aan. Bij deze les wordt de ruimte verwarmd tot ca 32 graden. De weldadige warmte zorgt ervoor dat het lichaam al vanaf het begin warm is waardoor bewegen soepeler gaat. Geef bij de docent aan wat jouw beperkingen zijn. Zijn oefeningen (nog) te intensief, vraag de docent om een aanpassing. Maar voel je altijd vrij om een oefening over te slaan als deze niet fijn voelt voor je.

Wil je Hot Hatha Yoga uitproberen? Deze les wordt iedere dinsdagavond gegeven van 20.30-21.30 door Dineke in onze studio in Leidschendam. Kijk op onze website voor een uitgebreide omschrijving van Hot Hatha Yoga.
Of schrijf je in via onze online rooster.

Liever geen warmte maar wel yoga?

Is warmte niks voor jou? Het fijne van yoga is dat er zoveel keus is in soorten lessen en ook dat je op je eigen niveau mee kan doen. Yoga is geen competitie, maar een activiteit die je uitsluitend voor jezelf doet. Om te ontdekken waar je mogelijkheden liggen, en ook om op een zachte manier te onderzoeken wat je nog allemaal in je hebt. Het belangrijkste is dat je het op je eigen tempo doet en beweegt op een manier die fijn is voor jou.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.