Skip to main content

Yoga en props: wat kan je ermee?

Kussen, blokken, bolsters, riemen... allemaal mooie hulpmiddelen om jou te helpen tijdens jouw yogales.

De basis van jouw yogaoefeningen is je mat. Dat is jouw klein stukje heiligdom tijdens de les. Die plek is exclusief voor jou, om verder uitgedaagd te worden of juist meer tot rust te komen. Heb je behoefte aan meer ondersteuning tijdens de les of wil je zoeken naar meer verdieping, dan zijn er een tal van yoga props die je kunt inzetten. In deze blog komen de meest gebruikte aan bod met wat tips hoe je ze kan inzetten.

Het meditatiekussen

De keuze is reuze in meditatiekussens. Ze variëren van heel dik tot dun. Zijn rond, vierkant of in de vorm van een halve maan. En komen in vele kleuren.

Ze worden vooral gebruikt bij zithoudingen. Door meer op de rand te zitten van het kussen, worden je bekken wat naar voren gekanteld waardoor het makkelijker is om rechtop te zitten. Maar ze kunnen ook ingezet worden om delen van het lichaam te ondersteunen bij houdingen. Bijvoorbeeld bij houdingen waar nog niet voldoende opening is en er daardoor te veel rek komt op een spier of band. Denk hierbij aan een liggende twist waarbij de knieën misschien boven de grond blijven zweven wat ongemak kan veroorzaken. Je kan dan een kussen onder je knieën leggen, of ertussen, waardoor je meer kan ontspannen in de houding. Als je een wat steviger meditatiekussen hebt, kan het ook erg fijn zijn om bij de eindontspanning (savasana) het kussen op je buik te leggen. De lichte druk ervan kan extra ontspanning en gronding teweegbrengen.

Blokken

Yoga blokken komen ook in verschillende maten, en materialen. De populairste zijn kurkblokken, maar je vindt ze ook gemaakt van rubber of stevig schuim. Deze kunnen, net als een kussen, gebruikt worden om op te zitten. Daarnaast kan je ze gebruiken bij houdingen waarbij je (net) niet bij de grond kan met je handen. Denk hierbij aan de lunge, waarbij je je handen op blokken kunt zetten zodat je niet hoeft te forceren. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: bepaalde houdingen zijn geen uitdaging meer. Zoals een voorwaartse buiging waarbij je probleemloos met je handen bij grond kan en daardoor geen strekking meer voelt. Dan kan je ook blokken inzetten. Door erop te staan kan je nog verder doorstrekken. Heb je thuis geen blokken, dan kan je ook een paar stevige boeken gebruiken.

Het bolster

Bij Yin yoga wordt de bolster veelvuldig gebruikt, met name bij restorative yoga. Het zien van dit lange, dikke, ronde kussen alleen al verleid je om er op te gaan liggen. Voorover, achterover of zittend in een twist eroverheen liggend nodigt het uit tot overgave en kan je tot diepe ontspanning komen. Het kan ook erg fijn zijn om een bolster tijdens de eindontspanning (savasana) onder de knieën te leggen. Dit kan ervoor zorgen dat de onderrug contact maakt met de grond, wat een dieper gevoel van ontspanning en gronding kan geven. Met name als je last hebt van je onderrug, kan dit erg prettig zijn.

Riem

Lijkt het of je bij sommige houdingen (nog) arm te kort komt? Zoals bijvoorbeeld bij de zittende vooroverbuiging, waarbij je nog niet bij de voeten kan? Dan komt een yoga riem goed uit door de riem halverwege je voetzolen te plaatsen en met je handen de uiteindes te pakken. Door zakjes aan de riem te trekken kan je je rug verlengen. De koeienkop is ook zo’n houding waarbij een riem uitstekend kan dienen. Door achter je rug een uiteinde van de riem vast te pakken met ieder hand, kan je de afstand overbruggen.

In de studio kan je vrij gebruik maken van de props tijdens de lessen. Schroom niet om ze te pakken als je vindt dat je ze nodig hebt, of als je wilt uitproberen hoe het je verder kan helpen met jouw oefeningen. Vraag gerust ook de docent wat je het beste zou kunnen inzetten als je ergens tegenaan loopt.

In onze studio in Leidschendam hebben we diverse props te koop. Naast blokken, kussen, riemen en bolsters, hebben we ook onder andere fascia ballen, matten en specifieke props voor Critical Alignment Yoga. Kom langs of mail of bel ons  als je vragen hebt over yoga props of props wilt aanschaffen.