Skip to main content

Yoga en blessures

Bij yoga wordt er niet zo snel gedacht aan het oplopen van blessures. Maar toch is het mogelijk. Gelukkig kan je ze met wat kennis en aandacht prima vermijden.

Het beoefenen van yoga staat bekend als een veilige manier om, naast de geest, het lichaam in conditie te houden. Maar net als ieder vorm van bewegen is er altijd wel de kans op kwetsuren aan spieren, banden en gewrichten. Houdingen kunnen, als ze niet juist worden uitgevoerd, leiden tot blessures. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke polsen bij de neerwaartse hond omdat het gewicht niet goed verdeeld wordt over de handen en de voeten en er te veel kracht rust op de polsen. Of jezelf met veel kracht nog verder in die twist duwen.

Jouw fundering

Net als een goede fundering van een gebouw voor veiligheid en stabiliteit ervan essentieel is, is het goed opbouwen van een houding (de fundering van jouw houding) ook belangrijk. Dit zorgt voor een juiste uitlijning en daardoor kan je de houding op een veilige manier doen. Ben je beginnende yogi, of wil je weer even terug naar de basis, dan is een cursus of workshop introductie tot yoga een veilige manier om de juiste basis van de meest voorkomende yoga houdingen te leren om zo blessures te leren voorkomen.

Heb jij de neiging om je te willen meten aan de andere deelnemers in de groep? Of de docent? Hierdoor kan er de tendens zijn om je in een houding te duwen, terwijl je lichaam er (nog) niet aan toe is. Dan liggen blessures op de loer. Maar iedereen is uniek en iedereen heeft zijn lichamelijke mogelijkheden en beperkingen, en ook meer of minder ervaring met yoga. Misschien leeft bij jou het idee dat pas als je de houding perfect uitvoert dat het goed is. Dan hebben we goed nieuws: de perfecte yoga houding bestaat niet, en dus hoe iedereen de yoga houding doet is al perfect.  

Bij yoga is aandacht key: de oefeningen uitvoeren met volle aandacht, zodat je kan blijven voelen welke signalen jouw lichaam geeft. Blijf van binnenuit voelen. De ene dag kan dat anders zijn dan een andere dag. Kon je gisteren wel met je hielen aan de grond bij de neerwaartse hond, maar vandaag niet? Dat is helemaal ok. Props (kussens, blokken, bolsters, riemen etc) kunnen je helpen om jou daar te ondersteunen in een houding als dat nodig is. Maak er gerust gebruik van.

Wees zacht voor jezelf

Yoga leert ons iedere keer weer om bewust door het leven te bewegen, lichamelijk en geestelijk. Om te luisteren naar de signalen die van binnenuit komen. Bij Karuna vinden we het ook vooral belangrijk om zacht te zijn voor jezelf, waardoor je voelt waar je grens is en er minder snel over je grenzen zal gaan en je dus minder kans maakt op blessures.

Heb je een blessure of een beperking, communiceer dit altijd voor de les met de docent. Zo kan die er rekening mee houden en waar nodig een aanpassing aanreiken of aangeven om een oefening over te slaan. Voel je bij het doen van een oefening een sterke pijn? Stop met de oefening en neem de kind houding aan, of savasana, om het lichaam te laten ontspannen en tot rust komen. Overleg met de docent voor een eventuele aanpassing.

Heb je vragen over specifieke blessures en hoe yoga kan helpen om die te verlichten? Of heb je een blessure opgelopen met yoga en weet je niet of je door kan gaan met yoga? Neem gerust contact met ons op (info@yogacenterkaruna.nl) om te overleggen. We zien je bericht graag tegemoet.