Skip to main content

Het geheim van de Mudra's

De meest bekende mudra is die waarbij we de handpalmen en vingers losjes tegen elkaar aanbrengen voor het hart bij Namasté. Maar wat is een mudra eigenlijk?

De mudra’s vinden hun oorsprong in de Indiase cultuur. Er zijn honderden mudra’s. Mudra’s worden in dans gebruikt en ook diverse oosterse religiën. Er zijn vele mudra’s voor de handen, maar ook voor het hele lichaam. Binnen de yoga in het westen worden met name de hand mudra’s toegepast. Voornamelijk tijdens het mediteren of tijdens pranayama (ademhalingsoefeningen) om het concentratievermogen te vergroten. Ze kunnen symbolisch zijn door een gemoed weer te geven, of heel praktisch zoals het afsluiten van een neusgat tijdens een pranayama oefeningen.

De Anjali mudra, die gebruikt wordt bij Namasté, symboliseert het eren en vieren van het moment. Naast het uitdrukken van een gemoed, zoals bijvoorbeeld innerlijke rust of onverschrokkenheid, kunnen ze ook gebruikt worden om bij een bepaald gemoed te komen tijdens het mediteren.  Er is nog niet heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mudra’s. Het vermoeden is dat de combinatie van een bepaalde lichaamshouding, drukpunten in de handen en elementen vanuit de traditionele Oosterse geneeswijze een effect kunnen hebben op het bewustzijn.

De meest bekende mudra’s zijn die mudra’s waarbij je een of meerdere de vingers in contact brengt met de duim, terwijl de andere vingers uitstrekt. Hier zijn een paar mudra’s om thuis uit te proberen:

  • Jnana mudra: breng de wijsvinger en duim samen. Met deze mudra kan je je concentratie verhogen en een verstilling teweegbrengen in jezelf.
  • Ksepana mudra: breng de handpalmen tegen elkaar en strengel de vingers en duimen ineen, maar laat de wijsvingers omhoog of omlaag wijzen. Deze mudra helpt je om dat weg te laten stromen wat je niet meer nodig hebt.
  • Prana mudra: breng de punten van de kleine en ringvinger naar het puntje van de duim. Deze mudra kan een gevoel van vitaliteit, optimisme en enthousiasme teweegbrengen.

Ervaar tijdens een meditatie wat een mudra teweegbrengt bij jou. Zorg dat je ontspannen zit en pas de mudra minimaal 10 minuten toe. Wat merk je dat er energetisch gebeurt als je een bepaalde mudra uitvoert? Probeer een andere mudra en observeer wat er dan energetisch gebeurt. Neem de tijd om het effect te laten hebben. Brengt het niks teweeg, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, of andere yoga vragen, neem dan gerust contact met ons op: info@yogacenterkaruna.nl