Skip to main content

Recept: licht lentesoepje

Het maakt niet uit welk seizoen het is, of hoe koud of warm het is. Een soep kan altijd.
Deze week een eenvoudig lentesoepje, waar je mee kan variëren.

Warm, koud, verwarmend, verkoelend. De soep is zeer veelzijdig. Je kan er oneindig ermee variëren. Als voorafje of als hoofdbestanddeel van een maaltijd. Ook als tussendoortje is een soepje snel gemaakt. In de blog van vandaag een eenvoudig recept voor een lichte groentesoep. Ideaal om restjes groentes zoals wortel, sperziebonen, erwten, stukje broccoli, stukje courgette etc op te maken.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 klein uitje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el olie
  • restjes groentes zoals wortel, broccoli, courgette, sperziebonen in kleine stukjes
  • 600 ml bouillon
  • 1 grote tomaat in kleine stukjes gesneden
  • 0,5 tl tijm
  • 0,5 tl rozemarijn
  • verse peterselie of basilicum

Methode:

  1. Verwarm je pan en voeg de olie toe
  2. Voeg de gesnipperde uit toe en laat zachtjes koken totdat het zacht en glazig is
  3. Voeg de knoflook toe en laat even meebakken (laat het niet verbranden, dan wordt de soep bitter)
  4. Voeg gesneden tomaat en de kruiden toe en laat even meebakken
  5. Voeg de bouillon en gesneden groentes toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag
  6. Laat ca 10 minuten zachtjes koken (afhankelijk van hoe gaar je je groentes wilt hebben).
  7. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
  8. Snij je peterselie of basilicum fijn
  9. Schep de soep in kommen en garneer met peterselie/basilicum

Opties/tips:

  • Wil je de soep wat gevulder? Voeg dan een paar eetlepels (volkoren) pasta zoals macaroni toe wanneer je de bouillon hebt toegevoegd. Je kan ook witte bonen toevoegen in plaats van pasta als je liever geen granen gebruikt.
  • Door een snufje gerookte paprika toe te voegen, maak je de soep net wat spannender
  • Hou je van een soep die steviger op smaak is, voeg dan meer gedroogde kruiden toe.
  • Als je velletjes van de tomaat in de soep niet lekker vindt, kan je deze van tevoren ontvellen. Snij met een scherp mes een ondiep kruis in de onderkant van de tomaat en laat geheel een minuut of 5 in water staan wat net gekookt heeft. Je kan dan eenvoudig het velletje van de tomaat eraf trekken. Laat de tomaat eerst wat afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt.
  • Heb je geen verse basilicum in huis? Dan kan je net voor het serveren ook een schepje pesto in de soep doen.
  • Hou je van pittig? Voeg dan een snufje cayennepeper toe, of een stukje fijngesneden rood pepertje
  • Variaties:
    • Heb je zin in een meer Indiaas soepje?
      Bak met de knoflook een theelepel verse geraspte gember toe. Vervang tijm en rozemarijn met korianderpoeder en komijnpoeder en voeg een theelepel kurkuma toe. In plaats van pasta of witte bonen, kan je kikkererwten toevoegen. Garneer met verse koriander in plaats van peterselie/basilicum.
    • Of misschien heb je trek in meer Mexicaanse smaken.
      Vervang de tijm en rozemarijn met paprikapoeder en komijnpoeder. En voeg zeker een snufje gerookte paprikapoeder toe. Met gare kidneybonen erin en/of een schepje maiskorrels, heb je een heerlijke maaltijdsoep. Garneer met verse koriander of peterselie.
  • Voor een frissere soep, voeg naar smaak klein beetje citroensap of limoensap toe