Waar zitten mijn Bandha's?
Mula Bandha, Uddiyana Bandha, Jalandhara Bandha. Prachtige namen voor plekken in je lichaam die, vanuit de meer traditionele yoga gezien, ingezet worden voor insluiten en behouden van prana.
Bandha is een woord uit het sanskriet en kan vertaald worden als afsluiting. Een ander woord voor bandha is ook slot. Door de bandha’s te gebruiken zorgen we dat de prana die we tot ons nemen met de yoga houdingen en ademhalingsoefeningen ook in het lichaam blijft. De prana wordt in het lichaam ingesloten en dan kunnen we het sturen daarnaar waar het nodig is.
Als jouw yogadocent het heeft over het activeren van de Mula Bandha dan betekent dat dat je de bekkenbodemspier moet aanspannen. Deze bandha zorgt ervoor dat de prana niet uit het onderlichaam weg kan stromen, maar omhoog wordt gestuurd. Voor vrouwen is deze spier makkelijk te vinden: dit is namelijk de spier die je aanspant als je je plas moet ophouden. Naast het behouden van de prana bij het inzetten van de mula bandha, zorgt het aanspannen ervan ook voor ondersteuning van de onderrug tijdens oefeningen.
De Uddiyana Bandha zit tussen je bekkenbodem en je middenrif. Deze activeer je door je navel in te trekken en dan omhoog te bewegen. De uddiyana bandha zorgt ervoor dat de prana omhoog door het hele lichaam wordt gestuurd. Bij het inzetten van deze bandha gebruik je ook je onderste buikspieren, wat er weer voor zorgt dat je onderrug minder belast wordt.
Om te zorgen dat de prana niet via het bovenlichaam wegstroomt, maken we gebruik van de Jalandhra Bandha. Dit staat ook wel bekend als het keelslot. Velen van ons doen dit enigszins intuïtief als we rechtop zittend of -staand ons hoofd een beetje naar beneden laten zakken tijdens namasté waarbij we de handen voor het hart plaatsten. Om het helemaal effectief te doen, breng je je hoofd in een lijn met de ruggengraat en beweeg je dan de kin naar de borst.
Door het gebruik van de bandha’s kan je meer kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen gaan ervaren tijdens de houdingen. Ben je er nog niet zo bekend mee, begin dan met het leren gebruiken van een van de bandha’s. Dat hoeft zeker niet continue, en ook niet met alle kracht. Zie het als een ontdekkingsreis door je eigen lichaam en ervaar wat het je brengt of niet brengt.
En heb je helemaal geen zin om gebruik te maken van de bandha’s tijdens de les, dan is dat ook helemaal prima natuurlijk. Blijf goed luisteren naar je lichaam en blijf altijd zacht voor jezelf.
Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op: info@yogacenterkaruna.nl