Skip to main content

Ademhaling en yoga

Ademhalen. Het is zo natuurlijk en zo vanzelfsprekend. Toch valt er veel te leren hoe het goed te doen. Yoga kan daar uitstekend mee helpen.

In iedere yogales wordt er aandacht besteed aan de ademhaling, door de les heen. Want er is geen belangrijker instrument in de yoga dan de ademhaling. En geen belangrijker proces dan de bewustwording van je ademhaling. Hoe je ademt. Hoe je niet ademt. Hoe je de adem toe kan passen om tot rust te komen, om te focussen, om in balans te komen, om energie op te doen, om jezelf te begeleiden in jouw houdingen. Met de adem zorg je dat je prana, levensenergie, binnenkrijgt en alle delen van je lijf er energetisch mee voedt.

Lessen beginnen vaak met een korte begeleide meditatie waarbij je gevraagd wordt om bewust te worden van hoe je ademhaalt. Adem je diep naar je buik toe? Of komt de adem niet verder dan boven in je borst? En als je bewust je adem gaat sturen naar je buik, wat doet dat met je? Door bewust te zijn van je ademhaling en het met volle aandacht te doen en te sturen, kan je ervaren wat het je kan brengen. Door je te richten op je ademhaling, kan je je focus van de gedachtes die er met je vandoor willen gaan terugbrengen naar je lijf, naar het hier en nu. Een rustige buikademhaling zorgt voor meer ontspanning en kan je kalmte in het hoofd brengen.

Het ritme van de ademhaling wordt bij het uitvoeren van een houding ingezet, vooral bij een flow les waar de houdingen elkaar in een stroom opvolgen. Dat ritme helpt om de houdingen gestructureerd uit te voeren en kan een meditatief effect hebben. Voor beginnende yogi’s kan dit een behoorlijke uitdaging zijn: én opletten hoe je de houding moet doen én ze op de het ritme doen van je ademhaling (of die van je yogadocent). Raak niet gefrustreerd en neem gerust extra ademhalingen tussendoor als dat beter voelt. Met meer oefening en ervaring zal je merken dat het steeds beter gaat en het een gevoel van synchroniciteit teweeg brengt wat heel fijn is. Maar het belangrijkste is om de adem niet vast te zetten en vooral te blijven ademhalen.

Soms wordt er tijdens de les een ademhalingsoefening, pranayama, gedaan. Een van de bekendste is de anulum vilom, beter bekend als de wisselademhaling. Hierbij adem je afwisselend door je ene neusgat, terwijl de je andere afsluit. Tussen de wisseling door hou je de in- of uitadem vast. Deze ademhaling zorgt voor balans tussen de rechter- en linkerhersenhelft en kan zorgen voor meer kalmte en helderheid.

De andere is de Khapalabhati, de vuurademhaling. Het is een van krachtigste ademhalingsoefeningen. Door het krachtig aantrekken van de buikspieren en de buik naar binnen te trekken, wordt de adem uit de longen geperst. Hierop volgt een passieve inademing. Deze beweging wordt in een serie snel achter elkaar gedaan. Het kan zorgen voor een enorme boost van energie en warmte in het lichaam.

Ben je nog onervaren met pranayama, doe het dan altijd onder begeleiding ben een yogadocent.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op: info@yogacenterkaruna.nl