Warme rijstepap (no waste)
De lente komt eraan, maar de kou is in de ochtend nog steeds in de lucht. Start je dag goed met een warm ontbijt.
Heb je nog een restje gekookte rijst over? Gooi dat niet weg, maar maak de volgende dag een heerlijk warm en verwarmend rijstepap als ontbijt. Gebruik gedroogd of vers fruit om zoetheid toe te voegen en varieer naar eigen smaak met specerijen. Voeg noten en/of zaden toe voor wat bite en om het extra voedend te maken.
Ingredienten:
- 1 kopje rijst (ca 125 ml)
- 0,5 kopje (plant)aardige melk
- 2-3 dadels in stukjes gesneden
- Halve theelepel kaneel
- Mespuntje kardamom
Methode:
- Doe de rijst en melk in een pan en breng aan de kook
- Draai het vuur zacht, voeg dadels en specerijen toe en laat het zachtjes ca 10 minuten koken onder af en toe roeren (ze het op het kleinste gaspitje)
- Schep over in een kom en voeg naar behoefte toppings toe
Opties/tips:
- Voeg meer of minder melk toe afhankelijk of je van een drogere of nattere pap houdt
- Door zilvervliesrijst te gebruiken, wordt jouw pap nog meer voedend
- Voeg geraspte sinaasappelschil (biologisch) toe. Eventueel kan je ook wat sinaasappelsap toevoegen voor een frissere smaak
- Behalve dadels kan je ook rozijnen, gedroogde abrikozen, vijgen etc toevoegen
- Volvette kokosmelk geeft een extra romige pap. Hou je niet zo van romig, vervang een deel met water
- Toppings kunnen zijn noten, zaden, stukjes vers fruit, geraspte kokos, stukjes pure chocolade
- Varieer met specerijen. Naast kaneel en kardamom, kan je ook experimenteren met venkel en anijs. Of misschien een snufje cayenne peper als extra oppepper. Of voeg een snufje kurkuma toe
- Voeg cacaopoeder toe voor een chocoladepap. Lekker in combinatie met sinaasappelrasp- en sap en een snufje cayennepeper
Rijstepap is ultieme comfortfood!