Skip to main content

Meditatie: hoe begin ik?

BLOG Meditatie “Meditatie lukt mij niet. Ik kan niet zolang stil zitten, ik heb er de rust niet voor. Hoe kan ik er toch iets mee?”

Mediteren is steeds meer in opkomst. Het beeld dat waarschijnlijk snel naar boven komt als men het heeft over meditatie is een yogi die met gekruiste benen urenlang stil zit met de handen gevouwen in de schoot of op de knieën gerust. En heel hard werkt om de gedachtes stil te krijgen of zelfs uit het hoofd te bannen. De gedachte eraan is al om moedeloos van te worden….

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van meditatie, waardoor het uit de zweverige sfeer wordt gehaald en meer mainstream aan het worden is. Velen van ons zijn op zoek naar manieren om meer innerlijke rust te vinden, het hoofd helder te houden en zo beter met de uitdagingen van het leven om te kunnen gaan. Meditatie kan dat bieden, maar kan veel subtieler en laagdrempeliger ingezet worden dan de hard core versie die velen er misschien mee associëren.

Meditatie is een van de laatste takken van het 8-voudig pad van Patanjali en is een belangrijk onderdeel van yoga. Fysieke lessen en ademhalingsoefeningen worden traditioneel eigenlijk ingezet ter ondersteuning van het mediteren. In het westen zie je dat mediteren vaak een onderdeel is van een yogales. Yogalessen worden dan begonnen met een korte begeleide meditatie of eindigen ermee. Dat is ook een prima manier om met meditatie te beginnen of toe te passen.

Bij mediteren is het niet de bedoeling om streng alle gedachtes uit het hoofd te bannen. Dat is vrijwel onmogelijk. Maar net als het natuurlijke komen en gaan van je ademhaling, laat je je gedachtes komen en gaan zonder eraan vast te houden. Dat is al uitdaging genoeg voor de meesten van ons. En merk je dat je toch door gaat denken op een gedachte, dan is daar altijd de focus op de ademhaling om weer terug te keren. Langer kunnen mediteren heeft regelmatige oefening nodig, maar korte dagelijkse meditaties kunnen al helpen met het verlagen van stress en meer kalmte en helderheid in het hoofd te krijgen.

Onze docent Johanna heeft een korte Introductie tot Meditatie video opgenomen (Engelstalig). In deze video neemt ze je mee door de techniek ‘Scanning the body’. Doe hier mee met Johanna.

Heb je vragen over mediteren of andere yogavragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen.