Skip to main content

Yin Yoga. Wat houdt dat in?

Yin yoga is een van de rustigere vormen van yoga, maar daardoor zeker niet zonder uitdaging.

Yin symboliseert de vrouwelijke energie. Een energie die we allemaal in ons hebben, alle mensen, maar ook in alles om ons heen. De energie van Yin is rustig, ingekeerd. Het is de tegenpool van Yang wat de mannelijke energie symboliseert. De Yang energie is naar buiten gericht, is van de actie. Te veel van de ene energie of de ander kan ons uit balans brengen. De kunst is om de dynamiek tussen beiden zo te reguleren dat we weer terugkomen naar balans. Yin yoga kan daarbij helpen.

In een Yin Yoga les neem je een houding aan waar je een aantal minuten in blijft, zo’n 3-5 minuten. Door de tijd te nemen kan het lichaam wennen aan de houding en is er tijd voor de houding om door te werken in de diepere lagen van het lichaam, met name het bindweefsel. Door het bindweefsel op conditie te houden zorgen we dat het lichaam soepeler blijft en we minder last hebben van stijfheid. De energie in het lichaam kan ook beter stromen.

De uitdaging met Yin yoga is om de ontspanning te zoeken in het ongemak van de houding, je over te geven aan de houding. Sommigen vinden dit heerlijk, de ademhaling die helpt bij verdere ontspanning en dieper in de houding komen. Het brengt ze rust in het lijf en hoofd. Voor anderen is dat juist de uitdaging, om die rust te vinden in het ongemak en het te aanvaarden. Wat goed helpt is om je dan te focussen op de ademhaling en de ademhaling daar te sturen waar je weerstand voelt. Tijdens de houding mag je wat ongemak voelen en weerstand, fysiek of geestelijk, maar geen scherpe pijn.

Wil je ook een Yin les ervaren om te voelen wat het met je doet? Kijk op ons online rooster

Op 6 maart bieden we een Yin workshop aan voor als je nog meer verdieping wilt. Het thema is Yin in de Lente en hoe je, net als de natuur, na de winter je eigen voorjaarsbloei kan stimuleren en ondersteunen. Kijk op onze website voor meer informatie en inschrijving.