Skip to main content

Wat is Alignment Yoga?

Alignment klinkt erg technisch. Is dat nog yoga?

Alignment betekent letterlijk het proces van het aanpassen van onderdelen zodat ze in de juiste positie staan ten opzichte van elkaar. Hoe vertaalt zich dit naar yoga? Op ons rooster hebben we Iyengar Yoga en Critical Alignment Yoga. Bij deze beide lessen is de focus op alignment.

Bij Iyengar gaat het erom het lichaam in de voor jou juiste anatomische positie te brengen. Hierbij gaat het er niet om visueel de mooist mogelijke variatie van de houding aan te nemen, maar de correcte houding zoals deze bij jouw lichaam past. Er kunnen props zoals riemen en blokken gebruikt worden om tot de juiste uitlijning te komen. Bij een juiste alignment kan de energie beter stromen en het lichaam efficiënter bewegen. De houdingen worden in een rustig tempo en nauwkeurig uitgevoerd met volle concentratie. Door de focus ben je in het hier en nu en meer bewust van wat er van binnen gebeurt en kan je onderzoeken wat juist voelt voor jou en jouw lichaam

Bij Critical Alignement staat het actief loslaten van spierspanning centraal. Stress, een verkeerde houding of fysieke beperking, kan een verhoogde spierspanning van bepaalde spiergroepen in het lichaam veroorzaken. Als het chronisch is, kan het zich vast gaan zetten en het lichaam uit balans trekken. Denk aan de bekende klacht van stijve en gevoelige schouders, of pijn in de onderrug. Behalve dat het ongemak en pijn oplevert, beperkt het de beweging. Bij de oefeningen tijdens de les worden props gebruikt om op de juiste plekken gecontroleerd druk uit te oefenen zodat de overactieve spier zich kan gaan ontspannen. Hierdoor worden de diepere spierlagen (houdingspieren) in de wervelkolom weer actief gemaakt. Het gevolg is dat de energie kan gaan stromen en de juiste houding weer aangenomen worden. Bij regelmatig oefenen kan de pijn of het ongemak opgelost worden.

Beide vormen lijken erg fysiek en technisch, maar het geestelijke aspect is even zo belangrijk. Aandacht hebben voor alignment bewerkstelligt de eenheid tussen lichaam en geest, omdat het je uitnodigt om met zorgvuldigheid te bewegen en te ademen. En ook om volledig in het hier en nu aanwezig te zijn.

Wil je Iyengar en Critical Alignment een keer ervaren? Kijk op ons rooster en schrijf je in voor een les.

Zoek je meer verdieping? Doe mee met de workshop Critical Alignment op zondag 14 januari. Het thema is ruimte maken voor lichtheid. Kijk op onze website voor meer informatie en inschrijving.

Is het een eerste keer dat je meedoet met een les of workshop of je hebt een blessure, geef dit aan de docent door zodat ze er rekening mee kunnen houden en jou eventueel aangepaste houdingen kunnen aanbieden.