Skip to main content

In goede energie de dag beginnen

BLOG GoedeEnergie
Wat is volgens de Ayurveda een goede start van je dag?

Op internet is er veel te vinden over het starten van je dag met een glas lauwwarm water mét citroensap erin. Het zou vele voordelen opleveren voor de gezondheid. Maar stevig wetenschappelijk bewijs lijkt er niet voor te zijn. Vanuit de Ayurveda is het drinken van een glas lauwwarm water wel onderdeel van een goed ochtendritueel.

Ayurveda wordt gezien als de zusterwetenschap van yoga. Eenvoudig vertaald betekent Ayurveda ‘wetenschap van het leven’. Het is een holistisch genezingssysteem die zijn oorsprong vindt 5000 jaar geleden in Indiase subcontinent. Het is een complexe en allesomvattende benadering van genezing.

Belangrijk voor een gezond leven is, volgens de Ayurveda, een vast ochtendritueel. Dat begint met vroeg opstaan (bij voorkeur voordat de zon op is), tandenpoetsen en je tong schrapen. Daarna een glas lauwwarm water drinken op de nuchtere maag om je spijsvertering op gang te brengen en ook je stoelgang. Om de bloedsomloop te stimuleren doe je lichte lichamelijke oefeningen. Geef jezelf een massage met olie (sesam, amandel of kokos) en spoel de mond goed met een eetlepel sesamolie (oil pulling). Geniet daarna van een lekkere douche. Je kunt als je het fijn vindt het ochtendritueel ook eindigen met een meditatie

Voor velen is dit niet of moeilijk in te passen in het dagelijks leven. Wees dus niet te streng voor jezelf en begin dan ook met een of twee handelingen en bouw dat in in je dagelijkse routine. Twee van de makkelijkste om mee te beginnen is je tandenpoetsen na het opstaan, en een glas lauwwarm water drinken. Het toevoegen van wat citroensap aan het water kan ervoor zorgen dat het wat makkelijker wegdrinkt, en je krijgt dan uiteraard al een dosis vitamine C binnen. Spoel daarna wel even na met water om aantasting van je glazuur tegen te gaan in verband met de zuurtegraad van citroensap.

Heb je tijd, doe mee met een van onze online ochtendlessen. Bekijk hier ons rooster.