Skip to main content

Yogastijlen met vaste series

BLOG Yogastijlen met vaste serie Hou je van vastigheid en zoek je meer verdieping in yoga? Dan zijn yogastijlen met een vaste serie misschien wat voor jou.

Er zijn talloze yogastijlen en er komen er steeds meer bij. De creativiteit van yogadocenten om nieuwe stijlen en houdingen te ontwikkelen is bewonderingswaardig. Maar gewoon weten waar je aan toe bent, kan ook erg prettig zijn. Daarvoor bieden yogastijlen met vaste series een uitkomst. Twee daarvan zijn Ashtanga en Sivananda, die beiden te volgen zijn bij Karuna.

Ashtanga vindt zijn oorsprong in een eeuwenoude Indiaas manuscript. Begin vorige eeuw heeft Ashtanga de vorm gekregen die we nu kennen. De combinatie van dynamische houdingen met de Uijayi ademhaling (warmt het lichaam op) zorgt ervoor dat deze vorm van yoga zuiverend werkt voor lichaam en geest. Met Ashtanga yoga kan je door regelmatige beoefening snel kracht opbouwen en flexibiliteit, en is het bevorderend voor de conditie.

Bij Sivananda yoga volg je altijd een vaste reeks van 12 houdingen, in combinatie ademhalingsoefeningen en een eindontspanning. De serie is ontwikkeld om alles omvattend te zijn. Bij iedere houding neem je de tijd om geconcentreerd in de houding te komen, om meditatief in de houding te blijven en bewust en rustig uit de houding te komen. Tussen iedere houding in is er even tijd om volledig te ontspannen en de houding in te laten werken. Stabiliteit, kracht en ontspanning staan centraal.

Het grote voordeel van een vaste serie is dat je weet wat gaat komen, daardoor kan je de aandacht meer naar binnen richten. De focus kan meer zijn op je ademhaling en het vinden van verdere verdieping in de houdingen.

Op onze tijdelijke lockdown online rooster kan je op de dinsdagavonden van 20.30-21.30 deelnemen aan een live online Ashtangales. Via ons rooster kan je je inschrijven. 

Zondagmiddag 24 januari hebben we een Sivananda workshop. Hierin kan je de verdieping verder opzoeken. Enige yoga ervaring is wel gewenst. Op onze website vind je meer informatie en kan je je inschrijven voor deze Sivananda workshop.