Skip to main content

Het belang van afsluiten

blog bloemen in vaas In deze blog reflecteer ik op mijn deelname aan de online workshop ‘Out with the old, in with the new!’ gegeven door Chiara op 24 december.

Ieder jaar heb ik diep vanbinnen, tegen beter weten in, de hoop dat als ik wakker word op nieuwjaarsdag dat alles nieuw en fris is. Maar net als met mijn huis, als ik de rommel van de oudejaarsviering niet eerst opruim voordat ik naar bed gaat, zal het niet op wonderlijke wijze bij ontwaken ineens weg zijn. Ik zal door het proces van opruimen heen moeten. Dat kan een plezierig beleving zijn of een vervelende, of beide. Zo is het ook met ervaringen en gevoelens.

Vooral dit jaar had ik behoefte om het jaar goed af te sluiten. Dit jaar heeft voor mij, net als voor de meesten, veel teweeggebracht.

In de workshop werden we door Chiara begeleid in het proces van terugkijken op 2020 en het innerlijk opschonen, en intenties zetten voor 2021. Aan de hand van 4 thema’s; Home, Mind/Intellect, Lichaam en Geest werden we uitgenodigd om alles wat we kwijt wilden daarover op te schrijven aan de hand van die thema’s. Het belangrijkste hier was het intuïtief schrijven, schrijven zonder na te denken, schrijven vanuit de diepte van je ziel. Schrijven is een proces van afstand nemen en dan is het makkelijker reflecteren.

Door de oefening kreeg ik een meer heldere kijk op wat 2020 mij heeft geleerd en gebracht. Naast zorgen en verdriet heeft het me onderaan de streep vooral verdieping en zelfvertrouwen gegeven. Na een liefdevol bedanken van het afgelopen jaar voor alle lessen, inzichten en ervaringen kon er een punt achter gezet worden.

Vervolgens hebben we gekeken naar 2021. Wat willen we volgend jaar aan de hand van dezelfde 4 thema’s voor onszelf? Het proces leidde ons van daaruit naar het formuleren van een affirmatie voor het nieuwe jaar. Voor mij is dat ik leef vanuit authenticiteit en erop vertrouw dat het goed is.

Aan het einde van de workshop voelde ik me nog niet helemaal opgeruimd vanbinnen. Ook had ik nog niet het gevoel dat mijn intentie voor 2021 als een huis stond. Maar, er was wel een proces in gang gezet… Een paar dagen later merkte ik dat er vanbinnen toch meer lichtheid was en er zachtjes ruimte ontstond. Ideeën voor nieuwe projecten en activiteiten borrelden naar boven. Er is een enthousiasme en een gretigheid ontstaan om aan 2021 te beginnen.

Vaak zijn er geen verassingen, niet als je terugkijkt, en ook niet als je vooruitkijkt. Ik geloof erin dat iedereen van binnen wel weet wat goed en niet goed is voor zichzelf. Maar door allerlei factoren (zoals relaties, werk, verplichtingen en niet te vergeten (social) media) kan er enorm veel ruis ontstaan wat ons weerhoudt om zaken helder te zien. Ook bij mij. Dan is het heel fijn als je onder fijne, liefdevolle begeleiding geholpen wordt om alles op een rij te zetten. Dat er iemand een structuur aanbiedt om je door het proces van loslaten heen te helpen zodat je je focus en energie kan richten op wat er werkelijk toe doet.

-Felicia

We wensen iedereen een liefdevolle afsluiting van 2020 en een heldere blik en goede gezondheid in 2021.