Skip to main content

Winterse Koekjes recept

Een makkelijk recept voor (vegan) koekjes. Maak er sterren, boompjes, kerstballen of wat je maar wilt van. Versier ze en hang ze met een mooi lint aan je kerstboom.

Laat de geur van verwarmende kruiden en versgebakken koekjes je huis vullen. Door de Chinese 5-kruidenmix met de sinaasappelsap en -rasp een bijzondere combinatie die goed past in de winterse sfeer. Uiteraard kan je de kruiden vervangen door eigen kruiden naar keuze, zoals speculaaskruiden.

Dit is een recept voor glutenvrije koekjes die ook vrij zijn van geraffineerde suikers (als je geen chocolade gebruikt) en olie. 

Ingredienten:

  • 140 gr havermeel
  • 140 gr dadels
  • 20 gr cacao
  • 1,5 tl Chinese 5-kruidenpoeder (of andere kruidenmix)
  • Snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el versgeperste sinaasappelsap
  • 0,5 tl sinaasappelrasp (of meer naar smaak)
  • 2 el gebroken lijnzaad of chiazaad
  • Optioneel: (Pure) chocolade, kokosrasp, zaadjes (zonnebloem, hennep, pompoen)

tl = theelepel (ca 5 ml), el = eetlepel (ca 15 ml)

Methode:

  • Verwarm je oven voor op 180 graden (bij een heteluchtoven op 160 graden)
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier
  • Doe de dadels in een pannetje met een laagje water en kook ca 15 minuten op een zacht vuurtje totdat de dadels zacht en smeuïg zijn
  • Voeg aan je lijnzaad of chiazaad 6 el water toe en laat 10 minuten staan
  • Meng in een kom havermeel, cacao, kruidenmix en zout in goed door elkaar
  • Pureer de zachte dadels met de sinaasappelsap, lijnzaad mix en sinaasappelrasp goed met een staafmixer of hakmachine
  • Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en meng goed door elkaar. Is het deeg wat droog, dan kan je wat van het vocht van de gekookte dadels toevoegen of wat extra sinaasappelsap
  • Rol het deeg uit tot een lap van ca 1 cm en steek koekjes uit met diverse vormpjes. Heb je geen vormpjes in huis, dan kan je een kopje of glas gebruiken. Of freestylen door met een mes vormen uit te snijden. 
  • Leg de koekjes op de bakplaat. 
  • Bak de koekjes in ca 15-20 minuten af in de oven
  • Haal ze uit de oven en steek een gaatje als je ze wilt ophangen. Laat volledig afkoelen

Versieren:

  • Smelt je chocolade au-bain-marie: Doe een laagje water in een steelpannetje en breng dat zachtjes aan de kook. Plaats een metalen of glazen kom op het pannetje zodat de pan helemaal is afgesloten, maar dat de kom het water niet raakt. Breek je chocolade in stukjes en laat het zachtjes smelten in het kommetje
  • Haal de koekjes door de chocolade heen, of gebruik een spuitzakje of lepetje om de koekjes wat fijner te versieren
  • Als de chocolade nog zacht is, strooi versiering van jouw keuze eroverheen

Tips:

  • Heb geen havermeel, geen probleem. Je kan het vervangen met spelt of tarwe (koekjes zijn dan niet meer glutenvrij)
  • Heb je geen dadels in huis, dan kan je ook suiker gebruiken
  • Het lijnzaad/chiazaad kan je vervangen door 2 losgeklopte eieren
  • Voeg een snufje chili of cayennepeper toe aan de chocolade
  • Is je deeg te nat geworden (te plakkerig) om goed uit te rollen? Voeg een klein beetje meel toe. Of rol het uit tussen twee stukken bakpapier
  • Wil je je eigen kruidenmengsels maken? Zie onder de recepten hiervoor:
    • Chinese 5-kruiden: 2 tl steranijs, 2 tl venkelzaad, 0,5 tl sichuan peperkorrels, 0,5 tl kaneelpoeder, 0,25 tl kruidnagel
    • Speculaaskruiden: 2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl nootmuskaat, 1/4 tl gemberpoeder, 1/8 tl kruidnagelpoeder, 1/8 tl kardamom, 1/8 tl anijs, snufje foelie
    • Maal de kruiden samen fijn in een koffiemolen of vijzel en stamper. De kruiden kan je bewaren in een afgesloten potje. Het lekkerst is om zelf alle kruiden  fijn te malen, maar diverse reeds gemalen kruiden gebruiken kan natuurlijk ook. Speel met de verhoudingen totdat je voor jezelf de ideale mix hebt gevonden.

Veel plezier met het recept en hele fijne kerstdagen.