Skip to main content

Loslaten. Hoe kan yoga daarbij helpen?

Het einde van het jaar is bij uitstek het moment om te reflecteren op het voorbije jaar en te kiezen wat neem ik mee, en vooral wat laat ik los. Yoga kan jou bij dit proces helpen.

Hadden we maar een knop waar we op konden drukken iedere keer dat we iets willen loslaten. Het is zo makkelijk gezegd ‘Laat het toch los’. En als de beloning van verlichting en ruimte vanbinnen zo bevrijdend kan werken, waarom is het dan zo moeilijk om te doen?

We houden vaker negatieve dan positieve gedachtes vast. De aanleiding kan zijn een aanvaring met iemand. Of een fout die je hebt gemaakt en die je jezelf erg aanrekent. Ons ego is gekrenkt en we voelen angst en stress. De gebeurtenis komt niet overeen met het ideaalbeeld dat we hebben van hoe we vinden dat het zou moeten zijn. We spelen het als een film in ons hoofd iedere keer af in de hoop dat de uitkomst anders kan zijn, dat we er controle op kunnen krijgen. Het kan ook zijn dat we juist aan een positieve gedachte vasthouden en het afspelen om dat fijne gevoel weer terug te krijgen. Maar door vast te houden ontnemen we onszelf de ruimte voor nieuwe ervaringen en perspectieven, en om te groeien.

Maar betekent loslaten dan maar alles op z’n beloop laten en de boel maar de boel laten? Nee, want dan zouden we ons moeten onttrekken aan werkelijk deel zijn van de wereld en daar wordt niemand gelukkiger van.

Om los te leren laten moeten we bewust worden van de processen in ons hoofd die leiden naar de benauwende situatie van niet loslaten. We kunnen onszelf trainen om situaties te herkennen waarin we in de valkuil vallen van niet willen loslaten. Eerst door bewust te worden van hoe het bij ons werkt en dan technieken te leren die ons helpen in het proces van loslaten.

Yoga biedt technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, schrijven, om dichter bij jezelf te komen. Je komt dichterbij wie je werkelijk bent in plaats van het ideaalbeeld die je hebt van jezelf, en daardoor van de wereld en anderen. En dat maakt het makkelijker om te voelen wat werkelijk bij je past en daardoor los te kunnen laten wat niet bij je past of wat jou hindert om verder te groeien.

Net als met alles in het leven, is het hierbij ook een kwestie van oefenen. Hoe meer we oefenen hoe makkelijker het wordt.

Doe 24 december mee met de workshop ‘Out with the old, in with the new!’.
In deze workshop reflecteer je op het afgelopen jaar. Wat laat je achter je en wat neem je mee? Maar ook: wat zijn je intenties/dromen voor 2021?

Meer informatie: Out with the old, in with the new! - Yoga Center Karuna