Skip to main content

Wat is yoga nou eigenlijk?

Yoga is gebaseerd op een eeuwenoude filosofie waarvan steeds meer mensen de baten van het ontdekken en ervaren zijn. Maar wat is yoga?

Denk jij bij yoga snel aan “op je hoofd staan”? Of “eindeloos lang stilzitten op de grond in een kleermakerszit en mediteren” tijdens een les. Vind je dat je zo flexibel moet zijn om de neus probleemloos op je knieën te kunnen leggen of, het cliché: je been in je nek leggen? Is dat yoga? Ja, maar ook nee, want yoga is zo veel meer dan dat.

Yoga vindt zijn oorsprong in het Hindoeïsme en gaat duizenden jaren terug. Door de verschillende paden binnen de yoga te beoefenen wordt je geest geleerd om je lichaam en emoties te beheersen en daarmee je te verenigen met het goddelijke. Dit kan het Goddelijke zijn in de zin van religie. Maar ook het goddelijke wat je ervaart als je in overeenstemming leeft met je ware aard.

We leven in een maatschappij wat veel van ons vergt, met name mentaal, omdat er zoveel is dat onze aandacht nodig heeft of opeist. Onze gedachten kunnen alle kanten op gaan, van de hak op de tak springen, en onze emoties daarin meeslepen. Het regelmatig beoefenen van yoga helpt om die gedachtes meer onder controle te krijgen en daardoor mentaal meer rust te kunnen ervaren om weer dichter bij jezelf te komen. Bij de een is het doen van de fysieke houdingen de manier om dat te bereiken, voor een ander zijn het juist de meer meditatieve en spirituele oefeningen.

Tegenwoordig is yoga ook een hele fijne manier om lichamelijk bezig te zijn. Om het lichaam uit te dagen, soepel te houden. Het kan bepaalde lichamelijk klachten helpen verlichten, zoals bijvoorbeeld stijfheid in de schouders en nek. En er zijn yogi’s die inderdaad zo soepel worden dat ze zichzelf in een knoop kunnen leggen. Maar een belangrijk les die yoga ons ook meegeeft is om je lichaam te respecteren en rekening te houden met je beperkingen.

Voor velen is yoga ook gewoon een sociale activiteit.

Wat je reden ook is om aan yoga te doen, bij ons is alles helemaal prima. Want yoga is als het leven zelf; iedere keer weer kunnen kiezen wat bij je past en wat goed voelt.