Skip to main content

Magisch Fascia

Fascia – wat is het en wat doet het?

Fascia of bindweefsel is de matrix van ons lichaam. Dit weefsel, onder andere bestaande uit collageen, zit in ons gehele lichaam; het bevindt zicht als een soort spinnenweb rondom onze spieren, botten, organen en gewrichten. Het is een 3-dimensionaal elastisch netwerk dat alles met alles verbindt. De fascia in ons lijf zorgt daarmee voor zowel fysieke stabiliteit als bewegelijkheid. Als deze twee in balans zijn kun je optimaal bewegen. Spierknopen, kramp, langdurige spanning in triggerpoints, verdikt of verkleefd bindweefsel zijn allemaal terug te voeren naar de tweestrijd tussen stabiliteit en mobiliteit. Doordat fascia zich in het gehele lichaam bevindt, kan een klacht op een bepaalde plek in het lichaam zijn oorsprong vinden in een andere plek in het lichaam. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blijvende verandering van het weefsel

Fascia speelt dus een belangrijke rol in je gezondheid en welzijn, en we weten pas het begin hiervan. Fascia is zo stug en elastisch tegelijk dat herhaling van de manipulatie van het weefsel nodig is voor verandering. Blijvende verandering vraagt dus regelmatig aandacht. Fascia kan onder andere in vorm worden gebracht door rekoefeningen (yoga) en fascia release technieken. Fascia wordt ook beïnvloed door ons autonome zenuwstelsel. Ben je bijvoorbeeld gestrest? Dit maakt de fascia stroperig waardoor er klachten kunnen ontstaan. Innerlijke rust verlaagd juist de spanning en zorgt voor soepelheid. 

Hoe werk ik met mijn fascia? 

Yin yoga is bij uitstek een vorm van yoga die zich specifiek richt op het bindweefsel. Het is een statische, rustige yogavorm waar houdingen langer (minimaal 1,5 a 2 minuten) worden vastgehouden. Hiermee oefen je statische stress op het lichaam uit, waardoor het bindweefsel opnieuw wordt gevormd. Laat je de houding los, dan kun je de energie voelen stromen.

Daarnaast is de deep tissue massage (ook wel fascia release genoemd) in opkomst. Door middel van krachtige, langzame druk maak je de fascia zacht en vloeibaar. Fascia kan hiermee blijvend worden opgerekt, waardoor je klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Door een bepaalde plek in het lichaam met de fascia release techniek te behandelen heeft het – door de algehele samenhang – ook invloed op andere plekken in het lichaam.

Chronische klachten

Juist bij chronische klachten kan fascia release de oplossing bieden. Bij chronische klachten gaat het lichaam overcompenseren op een andere plek of plekken. Er ontstaat een disbalans. Met fascia release technieken maak je een deel in het lichaam los en dat heeft invloed op andere delen van het lichaam. Zo kun je met deze technieken snel veel ruimte in het lichaam creëren. Een spier gaat na manipulatie terug naar zijn oude staat, fascia niet. Verandering in de fascia geeft werkt door op het hele lichaam. 

Nieuwsgierig geworden? 

Benieuwd wat het raken van fascia voor jouw lichaam kan betekenen? Probeer eens een yin les te volgen, of deze zelfs regelmatig aan je yoga beoefening toe te voegen. Bij Karuna vind je iedere dag wel een yin les op het rooster

Ontvang je liever een behandeling? Sinds kort biedt Danielle, bekend van de ontspanningsmassages, nu ook fascia release behandelingen aan bij Karuna. Met allerhande klachten kan je bij haar terecht. Tijdens de intake voelt en bepaalt Daniëlle wat er nodig is voor jouw lijf. 

Wil je meer weten over deze behandeling? Lees dan vooral hier verder.