Skip to main content

Yoga en de Kosha's

De Kosha's, een term die je misschien nog nooit gehoord hebt in jouw yogalessen, maar waar veel mee gewerkt wordt. En wat zijn Kosha's eigenlijk? En kan je deze ervaren? Spoiler, de kans is groot dat je ze al regelmatig ervaart! 

BLOG Zonnewende GaneshaDe vijf lichaamslagen

Volgens de yogafilosofie ervaren we de volgende 5 kosha’s:

Fysieke lichaam – Annamaya kosha

Energetische lichaam – Pranamaya kosha

Emotionele lichaam – Manomaya kosha

Intellectuele lichaam – Vijnanamaya kosha

Spirituele lichaam, laag van gelukzaligheid – Anandamaya kosha

Het fysieke lichaam kan je zien, voelen. Alle botten, spieren, organen etc. behoren tot deze laag. In de yogalessen werk je veel met deze laag (in yogahoudingen) maar ook met je energetische lichaam (Pranamaya kosha), deze is namelijk nauw verbonden met je ademhaling. 
Herken je het verschil tussen “gewoon” sporten en yoga beoefenen? Dat je na een uur yoga je heel energiek, een beetje “opgetild” kan voelen? Door heel bewust te bewegen op het ritme van je ademhaling breng je meer prana, levenskracht, in deze lagen.

Doe zelf een testje

Nu weet je meteen dat deze lagen geen afzonderlijke lagen zijn, maar sterk met elkaar verbonden. Wil je een testje doen? Ga dan nu staan, rechtop, mooi gestrekt, borstbeen iets omhoog, schouders en armen ontspannen. Sta een moment stil bij hoe je je nu voelt.

Ok, nu mag je weer gaan staan maar maak nu je schouders iets ronder en buig je hoofd een klein stukje naar voren, buikspieren ontspannen. Hoe voel je je nu?
Heb je gemerkt dat je je anders voelde tussen de opgestrekte en meer ingezakte houding? Dat is precies de verbinding tussen je fysieke en je emotionele lichaam. Hoe je staat heeft invloed op hoe je je voelt (en waartoe je je in staat voelt!).

Wellicht heb je wel eens ervaren dat je na je yogabeoefening (of een wandeling in de natuur) meer stilte in je hoofd kreeg of een plotselinge ingeving, een onverwacht “weten” wat te doen. Herken je dat? Dit is je Vijnanamaya kosha! Wat hier ook bij hoort, het gevoel iets (muziek, kennis, kunst) “door te geven” in plaats van zelf te maken of te bedenken. Bijvoorbeeld advies geven aan een goede vriend en je dan realiseren “Hè zei ik dat? Waar kwam die wijsheid vandaan?”.

En zomaar, zonder enige aanleiding, je compleet tevreden voelen, dat is het laatste lichaam: Anandamaya kosha. 

Neem deze kennis mee in je yogalessen

Het mooie is dat je in je yoga practise ook heel actief kan werken met deze verschillende lagen. Naast houding, beweging en ademhaling vormen visualisaties en affirmaties een heel krachtige techniek om veranderingen in gang te zetten.

Visualisaties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het verbeelden van licht of van de natuur om ons heen. Dit passen we toe tijdens de yoga houding waarmee je het effect kan verdiepen. Een andere manier is het verbinden van een emotie aan een bepaalde beweging (bijvoorbeeld “geven” en “ontvangen”) of het zingen van een mantra op de uitademing.

Een affirmatie is een positief woord of korte zin, dat bij jou resoneert en een verandering in gang zet die je graag wilt. De diepe (eind)ontspanning is een goed moment om affirmaties in stilte voor jezelf te bevestigen.

Wil je meer weten van de Kosha's?  

In 2024 bieden we iedere laatste donderdag van de maand een verdiepende les aan. Gewoon te volgen met je leskredieten. Op donderdag 28 maart biedt Marianne Uiterwijk een verdiepende les aan over de Kosha's. Tijdens deze les beoefenen we verschillende yoga houdingen en een diepe ontspanning met aandacht voor deze lagen om zo de verschillende energieën te ervaren. 

Ben jij erbij? Aanmelden kan gewoon via ons lesrooster