Skip to main content

Winter Zonnewende

De Winter Zonnewende vindt plaats op 21 december, de kortste dag van het jaar. Op deze dag viert men al eeuwenlang de terugkeer van het licht, waarom doen we dit eigenlijk? En waarom is dit zo’n bijzonder moment? 
Kijkend naar de natuur stemt deze zich af op de beweging van de zon, met het ontstaan van meer licht ontwaakt er iets in de natuur. En wat zijn wij anders dan natuur? 

BLOG Zonnewende GaneshaElement vuur

Het element vuur is van groot belang tijdens de Zonnewende, vuur transformeert de donkerte weer tot licht en met de terugkeer van zonlicht is het vuur duidelijk waarneembaar. Je kan het vuur ook gebruiken om dat wat je los wilt laten letterlijk te verbranden, noteer op een briefje wat je los wilt laten en geef dit vervolgens aan het vuur. Je kan hiervoor een vuur in je tuin maken, maar ook een simpel waxinelichtje draagt alle kwaliteiten van dit element in zich. 

Tijd om af te sluiten en te reflecteren

De overgang van donker naar licht is een bijzonder moment om tijd voor jezelf te nemen, om in te tunen op jezelf en zaadjes te planten voor nieuwe ontwikkelingen en groei. De uitnodiging is om naar binnen te keren en te reflecteren op het afgelopen jaar en te zien waar en wat dat ons heeft gebracht. 
Alleen wanneer we iets afsluiten, kunnen we ons volledig openstellen voor het nieuwe wat op ons pad mag komen. 

Wil jij ook meebewegen op deze bijzondere energie? 

Bij Karuna vieren we de overgang van donker naar licht met een samenkomst waarin via verhaal en begeleide meditatie de kracht van het licht centraal staat. Door te staren in het licht van een kaars terwijl wordt gereflecteerd op de voorbije periode van het afgelopen jaar, scheppen we ruimte om gewoon te zijn. 
Op de kortste dag, donderdag 21 december, is er om 20:30u een lichtmeditatie ingepland, we nodigen je van harte uit om hierbij te zijn. 

Kan je die dag niet? Of reflecteer je liever in het gezelschap van jezelf? Vanaf maandag 18 december staat er een speciale yin les van Chiara online waarin reflectie centraal staat in combinatie met een serie naar binnen kerende yin houdingen. Houdt onze videobibliotheek hiervoor in de gaten, of meld je aan voor onze nieuwsbrief.