Skip to main content

YinYang: alles in balans

Yin en Yang, termen die we allemaal weleens gehoord hebben. Maar wat houdt het eigenlijk in? En hoe vinden we dit terug in yoga? Om Yin en Yang te begrijpen moeten we eerst het onderscheid kennen tussen deze twee. 

Blog YinYang symboolYin en Yang

Yin staat voor het vrouwelijke, het verzachtende en de donkerte (de maan). Yin vind je bijvoorbeeld in de winter, in jouw uitademing, in het loslaten en in het mogen ontvangen. 
Yang is de tegenpool, en staat voor het mannelijke, het activerende en het licht (de zon). De Yang energie vind je in de zomer, in jouw inademing, het vasthouden en het doelgericht ‘verkrijgen’. 

We dragen beide principes in ons, en ze zijn onderhevig aan verandering en aan onze omgeving. Is het lente? Druk op werk? Heb je een belangrijk doel? Dan is waarschijnlijk de Yang energie dominant aanwezig. Is het winter? Ben je op vakantie? Of ga je slapen? Dan is de Yin energie dominant. 

Alles in Balans

Als we dit begrijpen dat weten we ook dat beide energieën aanwezig moeten zijn, elkaar in balans houden. Als we alleen maar ‘aan’ staan dan raakt ons energie op den duur op, als we te lang doelloos zijn dan kunnen we in luiheid of zelfs apathie vervallen. We willen eigenlijk in staat zijn te schakelen tussen deze energieën. En dat kan lastig zijn, in een maatschappij die vooral Yang waardeert en waar rust en stilte tot een zeldzaamheid zijn verworden. 

Alles in het leven zoekt altijd naar een balans, zo ontstaat er een bepaalde harmonie.  Om dit gevoel van harmonie telkens opnieuw te vinden is alles constant in beweging, of aan het veranderen. Wij hoeven eigenlijk alleen maar mee te bewegen en te vertrouwen op de ‘flow’ van onze energie. Omdat alles in ons aanwezig is, mogen we vertrouwen dat alles zich ook uit op de juiste tijd. 

Zelf jouw energie checken?

Benieuwd hoe het met jouw energie staat? We delen een leuke oefening om te ervaren welke energie op dit moment dominant is.

Ga zitten in een gemakkelijke houding en adem een paar keer alleen door je linkerneusgat (sluit rechts af), doe hetzelfde aan de rechterkant. Is links meer open? Dan is de Yin energie op dit moment dominant. Adem je makkelijker door rechts? Dan is de Yang energie dominant. Je kan dit meerdere keren per dag doen, je zal zien dat het verandert! 

Yoga en YinYang

Bij Karuna bieden we wekelijks ook YinYang lessen. Yogalessen waarbij beide energieën aandacht krijgen: het krachtige en activerende van Yang, en het loslaten en ontspannen van de Yin. Hier kan je meer over deze lessen lezen. 

Behoefte aan alleen Yang? Probeer eens een Vinyasa of Ashtanga les. En om de Yin energie te voeden probeer je een Yin of zelfs Restorative yogales. Hier kan je alles lezen over onze verschillende yogastijlen, zo kan je altijd jouw energie voeden.