Skip to main content

Zwangerschapsyoga

Wat onderscheid zwangerschapsyoga eigenlijk van gewone yogalessen?
 
Zwangerschapsyoga is een zachte manier om je te ondersteunen tijdens de zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling.

BLOG.zwangerschapsyogaHet onderscheid zich van ‘gewone’ yogalessen doordat de docent specifieke opleidingen heeft gevolgd en kennis heeft van wat er in het lichaam gebeurt, en zeker verder in je zwangerschap mag je wat extra ondersteuning voor het lichaam gebruiken. Wanneer je al (veel) yoga ervaring hebt kunnen gewone yogalessen prima gevolgd worden, zeker aan het begin van de zwangerschap. Wanneer je een beginnende yogi bent, of al verder in je zwangerschap dan raden wij je zwangerschapsyoga aan.

Wat kan je verwachten tijdens een zwangerschapsles?

Een typische zwangerschapsyogales biedt diverse ademtechnieken, losmaak- en ontspanningsoefeningen. Deze technieken kunnen je helpen tijdens de bevalling en met het omgaan van de weeën. We besteden aandacht aan een optimale houding en je leert over de invloed van hormonen. Je zwangerschapsyoga docent zorgt voor een veilige setting waardoor je beter kan ontspannen. Zorg sowieso dat jij je prettig voelt bij jouw docent. Naast deze lichamelijke oefeningen focussen we ook op bewustwording en ontspanning. Door je bewust te worden van je lichaam, adem, gedachten en gemoed, leer je om op een ontspannen manier te zijn met wat er is. Zo ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar voel je ook al tijdens je zwangerschap wat je nodig hebt om goed voor jezelf en je kindje te zorgen.

Tijdens zwangerschapsyoga is er aandacht voor alle fysieke, emotionele en spirituele aspecten rondom de zwangerschap en de bevalling. Door jezelf en je zwangere lichaam in liefdevolle aandacht te bewegen en ervaren, ontstaat er een groter (lichaams)bewustzijn. Dit schept ruimte voor vertrouwen in je eigen kracht, wijsheid en een gevoel van autonomie. Overbodige spanning kan weg vloeien en de natuurlijke processen tijdens de bevalling doen ongestoord hun werk. Ook als een bevalling anders loopt dan gehoopt of gewenst, kan er positief teruggekeken worden op de bevalling.

Een mooie tijd voor verbinding

Bij zwangerschapsyoga staat de verbinding tussen lichaam, adem en geest centraal en helpt je om je zwangerschap op een bewustere manier te beleven. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Verbinden door bewust te zijn van hoe je omgaat met jezelf, je energie, het kindje in je buik, en met andere zwangeren in dezelfde fase van het leven.

Ben je zwanger en wil je meer weten?

Bij Karuna bieden we iedere vrijdag om 16:00 een zwangerschap yogales van 75 minuten. Je kan ieder moment van je zwangerschap instromen. Onze docente Assal heeft zoveel kennis en ervaring dat zij je op elk moment van jouw zwangerschap de juiste begeleiding kan bieden. 
Naast onze wekelijkse lessen, bieden we ook maandelijks een workshop aan in voorbereiding op de bevalling. Bekijk hier ons volledige aanbod en de prijzen.