Skip to main content

Een holistische kijk op de Psoas


BLOG.PSOASJe houding, stress en je leefstijl hebben allemaal invloed op de psoas. Een spier diep in onze buikholte die ook wel 'de zetel van de ziel' wordt genoemd. 

Soms loop je tijden rond met vage klachten en adviezen zonder (blijvend) resultaat. En soms resulteert dit in een uitnodiging om diep in je lichaam te zoeken. Daar waar onze Psoas huist. 

Wat is de Psoas eigenlijk? 

Liz Koch zegt het treffend in haar boeken: “Diep in ons lichaam ligt de psoas, het spierweefsel in de heupen dat de verbinding vormt tussen boven- en onderlichaam. De psoas reageert instinctief als we onrust, onveiligheid en stress ervaren. Dit uit zich o.a. in heup-, rug- en buikklachten. Niet voor niets wordt de psoas de zetel van onze ziel genoemd; de plek waar onze emoties worden opgeslagen”

Een spier staat nooit op zichzelf. Er is altijd verbinding met andere spieren, spiergroepen, botten, gewrichten, zenuwstelsel en organen. De Iliopsoas -  bestaande uit de grote en kleine psoas en iliacus -  draagt zorg voor core balans, stimuleert organen en zenuwen, verbindt het boven met het onderlichaam, creëert beweging en flow.   

Vanuit Oosterse gedachtegoed is de 40 centimeter lange psoas een belangrijk energiecentrum: “Een flexibele en sterke psoas zorgt voor betere aarding en circulatie van energie door het lichaam heen”. Door bewust te worden van de signalen of boodschappen die het lichaam via ‘de spier van de ziel’ afgeeft, wordt werken met de psoas meer dan alleen spierbeheersing. 

De holistische kijk op de Psoas

Een holistische benadering vraagt ons om te werken met “de spier van de ziel” op het niveau van lichaam, geest en ziel. Fysiek is het de ‘verbindelaar’ tussen boven- en onderlichaam, emotioneel is het een ‘boodschapper’ van en naar de hersenen, en spiritueel is het een ‘bron’ van diepgewortelde gevoelens. 

Inzicht in, en werken met de Psoas kan helpen om pijn in de onderrug te verlichten en brengt het werken met de psoas je dieper en dichter bij je kern. Door een bewustere (levens)houding genereer je energie die je ondersteunt bij het omgaan met spanning, stress en trauma. Een boeiende en interessante reis waarin je via verschillende wegen en kanalen jezelf in beweging zet op zoek naar balans tussen hoofd, hart en het fysieke lichaam. 

Oefen zelf! 

De psoas-spieren -aan beide kanten van de ruggengraat- zijn door stress meestal verkort. De rug trekt hol en ontspant niet. Het tot ontspanning komen en ‘in de vloer zinken’ vraagt tijd..  

- Ga liggen en zet je knieën op heupbreedte en je voeten op de grond. Je kunt ook op je rug gaan liggen met je onderbenen op de zitting van een stoel.  
- Laat je navel al inademend opbollen en bij de uitademing naar binnen smelten.
- Je geeft je 20 minuten over aan deze verstillende houding. Je zult merken dat je ademstroom gaat vertragen en de rug zich gaat ontspannen. Je zenuwstelsel ontspant en na een stressvolle dag kom je dichter bij je kern.  

Probeer ongeacht niveau van fitheid of flexibiliteit via milde  rek- en versterkende oefeningen in Pilates en Yoga te ontdekken hoe je deze spier verder kunt ontspannen op weg naar balans, harmonie en bewegingsvrijheid. Ook wanneer het niet wordt benoemd werken beide bewegingsvormen diep op de Psoas. 

Wil je meer weten? 

Vanaf zaterdag 23 september geeft Beatrijs een verdiepend drieluik over de Psoas. De drie workshops hebben een opbouw, maar zijn ook goed los te volgen. Doe je ze alle drie mee? Dan krijg je van ons een mooie korting cadeau!