Skip to main content

Dieper de Chakra's in

BLOG Yoga Karuna Leidschendam Yoga en de chakras
Chakra zijn energie centra in het lichaam. Elk chakra heeft zijn eigen kwaliteit. In deze blog gaat onze docent Jeanet nog dieper in op de 7 hoofd chakra’s.

1e chakra: Wortelchakra

Dit chakra bevindt zich bij de bekkenbodem. Het is het basiscentrum en vanuit dit chakra kan energie vanuit de aarde worden opgenomen. Het brengt de levensenergie door alle chakra’s naar boven. Elk chakra heeft een kleur en bij het wortelchakra is dat rood. De kwaliteit van dit chakra is zekerheid, stabiliteit, overleven en aarden. Het voedt het lichaam met levensenergie. 
Een goed functionerend wortelchakra zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond kan staan. Een verstoring in dit chakra kan een gebrek aan zelfvertrouwen en een gebrek aan energie geven.

Een yogahouding speciaal voor het wortelchakra is de vooroverbuiging /Uttanasana. 

2e chakra: Sacraalchakra 

Dit chakra bevindt zich onder navel in de onderbuik. De kleur is oranje. Het is het centrum van vrouwelijke energie en maakt de voortplanting, geboorte en nieuwe creaties mogelijk. De thema’s zijn seksualiteit, creativiteit en levensenergie. En het heeft altijd twee polen, bv man/vrouw, licht/donker. In een stabiel 2e chakra wordt levensenergie doorgegeven en het zorgt ervoor dat je op een gezonde manier met seksualiteit omgaat. Emotie en hartstocht worden niet onderdrukt maar geuit.
Door het chakra in balans te houden kan je ervoor zorgen dat het leven niet bepaald wordt door onvervulde verlangens zijn die kunnen uitmonden in verslaving, jaloezie en angst.

Een bijbehorende yogahouding is de Kat/ Marjaryasana. 

3e chakra: Navelchakra 

Het bevindt zich rond de navel. De kleur is geel. Het navelchakra staat voor wil, gevoel, macht en identiteit. Het zorgt ervoor dat het ego op een geznde manier kan groeien, waardoor het zich n de wereld goed stnde kan houden.  Een goed ontwikkelt chakra stimuleert het ik- gevoel, wat ndig is om zelfverzekerd en doelgericht in het even te staan. Met een krachtig navelchakra heb je daadkracht en ben je zelfbewust en leef je mee anderen mee. 
Een verstoring in dit chakra kan tot gevolg hebben dat je doorslaat naar de andere kant en vervalt in machtwellust, jaloezie, overdreven ambities en agressiviteit. 

Een bijbehorende yogahouding is de zonnegroet.

4e chakra: Hartchakra

Het bevindt zich in het midden van het borstbeen ter hoogte van het hart. De kleur is groen. Dit is het energetische centrum van onvoorwaardelijke liefde, mededogen en geborgenheid. Dit chakra zorgt voor liefdevol en ondersteunend contact met de ander. 
Wanneer de energie vrij kan stromen in dit chakra ben je in staat om van hart tot hart te communiceren. Je hebt geen moeite om verantwoordelijkheid op je te nemen voor je partner, kinderen, familie en vrienden. Daarbij leer je jezelf t accepteren zoals je bent. Wanneer de energie moeite komt dat tot uiting in overdreven egoïsme en een uit balans zijn van geven en nemen. Ook kan je moeite hebben om grenzen te stellen.

Een bijpassende yogahouding is Anahattasana/smeltend hart.

5e chakra: Keelchakra

Dit chakra bevindt zich bij de nekwervels, strotenhoofd. De kleur is blauw. 

Dit chakra is het centrum van spraak en communicatie. De menselijke stem kan informatie naar buiten brengen, waardoor verbale communicatie mogelijk wordt. De stem heeft altijd invloed op emoties en is zo een afspiegeling van de gevoelens op bepaalde momenten.
Een te aanwezig vijfde chakra uit zich in dominantie, machtspelletjes en manipuleren van anderen. Wanneer het chakra niet goed kan functioneren kan dit leiden tot schuchterheid, geremdheid, brok in de keel en angst voor conflicten. 

Een bijpassende yogahouding is Kameel/Ustrasana.

6e chakra: Voorhoofdchakra

Dit chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen het derde oog. De kleur is paars.

Dit is het geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Als de levensenergie zich in het voorhoofdchakra  verzamelt en blokkades kunnen worden opgeheven is het mogelijk om een hoger bewustzijn  te bereiken.
Een goed ontwikkelt voorhoofdchakra kan contact maken met je intuitie en innerlijke beelden.  Door dit chakra te activeren ben je in staat om gedachtes helder te krijgen. Een verstoring uit zich meestal op geestelijk niveau, angst, doelloosheid en concentratieproblemen. En fysieke symptomen zoals hoofdpijn en migraine.

Een bijpassende prana yama/ademoefening is de wisselende neusademhaling/ Nadi Shodhana.

7e chakra: Kruinchakra

Dit chakra bevindt zich bij de kruin. De kleur is wit.

Het thema van dit chakra is spiritualiteit en verlichting. Dit chakra leidt je tot een gevoel van vrede en verbondenheid met het universum. Een kalmte en tevredenheid. Het chakra werkt in op het gehele organisme. Sommige gezondheidsproblemen kunnen hoofdpijn, vergeetachtigheid en slaapstoornissen zijn.

Een bijpassende yogahouding is een meditatie. Ga lekker ontspannen liggen en laat je meenemen door een geleide meditatie of rustige muziek.