Skip to main content

Yoga en de chakra’s

Wat zijn chakra’s en hoe ervaar je die tijdens yoga? Jeanet geeft in deze blog een inkijkje in chakra’s.

1: Het wortelchakra bevindt zich bij de bekkenbodem. Het voedt het lichaam met levensenergie. De kwaliteit van dit chakra is stabiliteit en aarden.
Een goed functionerend wortelchakra zorgt voor zekerheid. Een verstoring in dit chakra kan een gebrek aan zelfvertrouwen of energie geven.

2: Het sacraalchakra bevindt zich in de onderbuik, het centrum van vrouwelijke energie en nieuwe creatie mogelijk. De kwaliteit is seksualiteit en creativiteit. 
In een stabiel tweede chakra worden emotie en hartstocht op een gezonde manier geuit. Door het chakra in balans te houden kan je ervoor zorgen dat je leven niet bepaald wordt door onvervulde verlangens, die kunnen uitmonden in verslaving of angst.

3: Het navelchakra bevindt zich rond de navel en staat voor identiteit. Het zorgt ervoor dat het ego op een gezonde manier kan groeien.
Een goed ontwikkeld navelchakra stimuleert het zelfbewustzijn en empathie. Een verstoring in dit chakra kan tot gevolg hebben dat het ego doorslaat en vervalt in jaloezie of agressie.

4:  Het hartchakra bevindt zich in het midden van het borstbeen, ter hoogte van het hart. Dit is het chakra van onvoorwaardelijke liefde, mededogen en liefdevol contact met anderen.
Wanneer de energie vrij kan stromen in dit chakra, ben je in staat om jezelf te accepteren en oprecht te communiceren. Wanneer de energie verstoord raakt, komt dat tot uiting in egoïsme en moeite met grenzen stellen.

5: Het keelchakra bevindt zich bij het strottenhoofd. Dit is het centrum van spraak en communicatie. De stem is een afspiegeling van de gevoelens op een bepaald moment.
Een te aanwezig vijfde chakra uit zich in dominantie of machtsspelletjes. Wanneer het chakra niet goed kan functioneren, kan dit leiden tot geremdheid, een brok in de keel of angst voor conflict.

6:  Het voorhoofdchakra bevindt zich bij het derde oog tussen de wenkbrauwen. Dit is het geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn.
Een goed ontwikkeld voorhoofdchakra stimuleert de intuïtie. Een verstoring kan zich  geestelijk of fysiek uiten, via doelloosheid, concentratieproblemen of hoofdpijn.

7: Het thema van het kruinchakra is spiritualiteit. Het biedt kalmte, tevredenheid en verbondenheid met het universum.
Het chakra werkt in op het gehele organisme. Verstoring kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals vergeetachtigheid of slaapstoornissen.

Zelf de chakra's ervaren?

Benieuwd naar welke yogahoudingen bij elk chakra passen? Zaterdag 9 maart 2024 geeft Beatrijs een Chakra workshop. In deze workshop verken je de invloed van de energiestromen aan de hand van zeven chakra’s die in de Westers yoga praktijk centraal staan. Chakra’s worden gevormd door energiebanen of meridianen die samenkomen op verschillende plekken in het lichaam. Deze verdiepende chakra workshop sluit aan op van de ‘subtiele’ veranderingen in je eigen levensenergie. We staan stil bij de fysieke, mentale, emotionele en spirituele eigen ontwikkeling.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of heb je andere yoga vragen, neem dan gerust contact met ons op.