Skip to main content

Yoga en je onderrug

Hoe beoefen je op een veilige manier je yogapractice als je last hebt van je onderrug?

Als je last hebt van je onderrug en je gaat naar een yoga- of sportles, kan je thuiskomen   met meer pijn in je onderrug. Overbelasting of een verkeerde lichaams- of zithouding zijn vaak de oorzaak. Door in het wilde weg te gaan sporten of je yogaoefeningen te beoefenen vergroot je de kans op blessures. Eén van de belangrijkste oorzaken van rugpijn is te weinig beweging en het van daaruit voorkomende slechte onderhoud van spieren, banden, pezen, botten en bindweefsel. Ook stress kan een belangrijke bijdrage leveren. Bij een verkeerde zithouding krijgt de rug te weinig zuurstof. Met name de onderrug die al weinig bewegingsmogelijkheden heeft.

Eerste hulp bij rugklachten:

Er zijn in de yoga genoeg helpende houdingen bij rugpijn. Blijf in beweging maar beperk je tot zachte yogaoefeningen. Leg bij buikspieroefeningen je handen met de handpalmen plat op de grond onder je onderrug of zitbotten zodat je steeds je volledige onderrug op de mat voelt. Buig je benen tijdens de oefeningen. Helpende houdingen zijn o.a. de kathouding maar ook op je rug liggen met de knieën opgetrokken naar de borst. Of liggen op de rug met de benen volledig tegen de muur geplaatst zodat je de hele onderrug op de mat voelt.

Ruimte in je onderrug -  Hoe doe je dat?

Als je zit in een kleermakerszit, voel dan de zitbotten. En voel dat je deze heel zwaar kunt laten worden en voel vanuit de zittenbotten een opwaartse beweging naar de onderrug. Leg gerust de handen even op je onderrug terwijl je de aandacht daar naar toebrengt en daar naar toe ademt. Je voelt je ademhaling in je buik en in je rug. Na een tijdje voel je ruimte ontstaan in je onderrug met behulp van je ademhaling.

Leg één hand op je onderbuik en één hand op je onderrug (heiligbeen). Voel hier je buikademhaling. Voel dat je navel vanzelf naar de wervelkolom richting het heiligbeen beweegt als je uitademt. En voel na een tijdje ook ruimte ontstaan in je onderrug.

 Core-oefeningen

Heb je last van je onderrug? Fia besteedt in haar (zachte) flowlessen aandacht aan een juiste lichaamshouding met behulp van de ademhaling en aan core-oefeningen die op een meditatieve manier worden uitgevoerd. Core-oefeningen zijn yoga-oefeningen die zich richten op het versterken van de buik-, rug-, en bekkenbodemspieren en die zorgen voor balans en onderhoud van het lichaam.

Doe mee met een les van Fia en ervaar wat deze les voor jou en voor je onderrug kan doen.
Doe je graag buiten yoga? Vanaf woensdag 11 mei geeft Fia week een Actieve Hatha les buiten bij IVY Voorschoten van 9.30-10.30
Schrijf je in via ons rooster.

Heb je vragen over deze blog of andere vragen, neem dan gerust contact met ons op.