Hoe functioneel is jouw yoga?
Wat is functionele yoga precies? Het gaat vooral om de functie van de yogahoudingen die we doen. Onze yoga docent Joëlle is gespecialiseerd in functionele yoga en vertelt hier meer over.
Yogahoudingen of ‘asana’s’ kunnen op verschillende manieren uitgelegd worden – esthetisch of functioneel. Een esthetische beschrijving richt zich op hoe een asana eruit zou moeten zien. Een functionele beschrijving richt zich op de ervaring.
In een functionele benadering van yoga is er geen perfecte asana (houding). Elke hand- en voetpositie helpt of remt onze vermogen om de doelgebieden te benadrukken. De meest effectieve manier om dit te doen, verschilt van persoon tot persoon. Ieder lichaam is anders en we zullen de houding ook op een individuele manier moeten doen om het doel te bereiken.
Gel-sol-balans en de waterkanalen
Het functionele doel van houdingen is om de weefsels in een doelgebied te belasten. Deze stress kan gecreëerd worden op verschillende manieren; door de weefsels uit te rekken, samen te trekken of samen te drukken. Neem de duifhouding als voorbeeld, hier lig je op je gevouwen been (waardoor je een rek ervaart in de beenspieren) tegelijkertijd vouw je het boven lichaam over je been (meestal voel je ‘ druk’ of compressie in het heup gewricht vanwege bindweefsel die samengedrukt worden). De spanningen zorgen voor een verandering in de gel-sol-balans van waterkanalen in het bindweefsel. De waterkanalen staan beter bekend als de meridianen.
Als je yoga doet transformeer je het water in je lichaam, van een gel (dit is ook nodig om je lichaam te beschermen) naar een meer waterige vorm (waardoor je energie beter kan stromen en je meer flexibel wordt). Door de meridianen stroomt jouw chi – jouw energie. Deze energie beweegt gedurende dag en nacht door je lichaam en is meer tastbaar wanneer je je eenmaal ontspant na yoga. Tijdens deze ontspanning herstelt de gel-sol-balans in jouw bindweefsel. Dit ervaar je misschien als een verspreiding van warmte, een drukverspreiding of een aangename tinteling.
Elke yogareis is individueel
Is het je opgevallen dat elk yogales anders is? Zelfs elke docent heeft een individuele benadering van een yogales, hierdoor verschillen alle lessen. Daarom is het dus geen verassing dat jouw ervaring tijdens een les (ook hoe je lichaam het ervaart) verschilt. Weet dat ieders yogareis individueel is. Zo is er ook geen ideale manier om een asana te oefenen. Omdat elk bot in elk lichaam anders is, zal een houding voor het ene skelet gemakkelijk zijn en voor het andere onmogelijk.
Nu weet je iets meer over het doel en de functie van yoga (voor ons lichaam). Toch ben je niet de enige met vragen over de houdingen en hun functie. Dus durf vragen te stellen en meer te leren over de reden waarom we yoga doen. Sta open voor de verschillen en eer je lichaam voor hoe het de yogales ervaart. Op het moment. Zo ga je er met een open vizier in en kan je er meer voldoening uit halen.
Vraag jij je wel eens af waarom je houdingen doet en hoe je het meeste uit een houding kan halen? Doe mee met de les van Joëlle. Op donderdagen van 19.00-20.00 geeft ze een Hatha les in onze studio in Leidschendam. Schrijf je in via ons rooster.
Heb je vragen over deze blog? Neem gerust contact met ons op.