Skip to main content

Yoga voor kinderen

Kan yoga kinderen datgene brengen wat het volwassenen brengt? Jazeker.

Net als veel volwassenen, hebben veel kinderen ook volle agenda’s. En brengen veel tijd door achter het scherm. En net als volwassenen hebben zij ook een monkey mind: gedachtes die overal heen gaan en van de hak op de tak springen. En met alle prikkels van vandaag de dag kan dat veel onrust veroorzaken en spanning. De druk om te presteren is hoog, maar ook de drang om je aan te passen aan de groep om geaccepteerd te worden. Ook zij vragen zich af: ben ik wel goed genoeg zoals ik ben?

De basis van kinderyoga is hatha yoga, maar de oefeningen worden aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van het kind. Bij jonge kinderen zijn de oefeningen gericht op lichamelijke ontdekking en bewustwording. De bewegingen worden op een speelse manier aangeboden. Denk hierbij aan zo sterke en stevig staan als een boom of zo jezelf zo klein mogelijk maken als een opgerold egeltje. Bij oudere kinderen komt er meer focus op concentreren en naar binnen keren, leren hoe je de rust in jezelf kan vinden en dicht bij jezelf kan blijven.

Jonge kinderen hebben van geboorte af aan al een natuurlijk buikademhaling. Een ademhaling die van nature ook het lichaam en de geest kalmeert. In kinderyoga leren kinderen zich (weer) bewust te worden van deze ademhaling en hoe je het bewust kan toepassen om jezelf tot rust te brengen. Ook vergroten ze hun lichaamsbewustzijn door de (speelse) lichamelijke oefeningen die er gedaan worden. Wat voel je in je lichaam als je een bepaalde houding aanneemt? Voelt dat fijn? Of juist niet?

Yoga is bij uitstek een filosofie die niet competitief is. In een wereld waar de competitie heel hoog is, en waar kinderen ook mee geconfronteerd worden, kan een situatie waar dat helemaal niet van belang is zorgen voor ruimte voor ontdekkingen in jezelf en ruimte voor creativiteit. Maar het kan ook zorgen voor tolerantie naar jezelf toe en naar de ander. Bij kinderyoga kunnen kinderen ervaren dat ze het moeten achterwege mogen laten en dat plezier van dat moment centraal staat in plaats van presteren voor de toekomst. Ze mogen ervaren dat mogen zijn wie ze zijn.

Bij Karuna bieden we peuter- en kinderyogalessen aan in blokken van 5 lessen. Kijk op onze website voor tijden en prijzen.

Voor scholen en bso kan Karuna een speciale reeks yogalessen samenstellen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of als je vragen of opmerkingen hebt over deze blog.