Skip to main content

Critical Alignment Yoga

Critical Alignment YogaOm vrij en pijnloos te kunnen bewegen is een goede balans en werking tussen de houdingsspieren en bewegingsspieren van belang. Hier kan Critical Alignment Yoga bij helpen.

Houdingsspieren en bewegingsspieren

De houdingsspieren zijn die spieren die zorgen dat we het lichaam rechtop kunnen houden. Denk aan bijvoorbeeld de kuitspieren, spieren van de bovenbenen, de bovenrugspier. Maar vooral ook de diepe rugspier en de spieren die de ruggengraat versterken. Zonder deze spieren zouden we als een hoopje op de grond liggen. Deze spieren hebben weinig stimulus nodig om actief en kunnen dit lang volhouden en meer last dragen dan bewegingsspieren.

Bewegingsspieren hebben we nodig om te bewegen. Deze spieren zorgen dat we onder andere kunnen lopen, op kunnen staan, allerlei zaken kunnen pakken en optillen. In tegenstelling tot de houdingsspieren kunnen deze spieren snel actief worden maar helaas niet heel lang actief zijn en zijn dus sneller moe.

Als bewegingsspieren niet voldoende getraind zijn, nemen de houdingsspieren het over. Dit kan gebeuren bijvoorbeeld als we langdurig verkeerd zitten of te weinig bewegen. Het resultaat is dat deze continu aan staan, strak worden en spanning vasthouden. Klachten kunnen ontstaan door een verkeerde houding of langdurig verkeerd bewegen, of doordat we door stress of andere psychische klachten spieren (onbewust) langdurig aanspannen.

In tegenstelling tot bewegingsspieren die we beter kunnen voelen en daardoor beter in staat zijn om bewust te ontspannen, is dit bij de houdingsspieren veel lastiger. Bij Critical Alignment Yoga is de focus op de dieper gelegen houdingsspieren rond de wervelkolom. Hierbij worden specifieke props gebruikt om gericht (lichte) druk uitoefenen op de strakke dieper gelegen spieren. Je leert voelen waar de spanning zit en leert dit bewust los te laten.

Zelf Critical Alignment Yoga ervaren?

Om dieper te duiken in deze vorm van yoga, bieden we op vrijdag 13 oktober 2023 een workshop Critical Alignment Yoga aan in onze studio in Leidschendam. Ga naar onze workshoppagina voor meer informatie.

Daarnaast hebben we vier keer per week Critical Alignement Yogalessen op het rooster staan: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag in onze studio in Leidschendam. Bekijk ons rooster voor de tijden.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je meer informatie over wat yoga voor jou kan betekenen en doen? Neem gerust contact met ons op.